Idealny do robienia różnych, jadalnych ozdób na torty, cupcakes i nie tylko. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jeśli nie wykożystacie całego na raz, możecie przechowywać go w szczelnie zamkniętym woreczku (rękaw do pieczenia + sznureczek/frotki/wstążki).
Lukier plastyczny
Składniki:
○ 400 g cukru pudru
○ 50 ml gorącej wody
○ 1,5 łyżki żelatyny
○ ewentualnie barwnik spożywczy - odrobinka
Do miski wsypujemy cukier puder (i jeśli chcemy, także barwnik). Wodę nalewamy do szklanki i mieszamy z żelatyną. Nalewamy po trochu do cukru pudru. Mieszamy łyżką, a potem chwilę ugniatamy. Teraz możemy robić różne ozdoby, które później odkładamy do wyschnięcia.
Smacznego, Zosia :)
Bardzo fajny przepis! Na pewno mi się przyda! : ))))
OdpowiedzUsuńA co z glukozą? Wyjdzie bez niej?
OdpowiedzUsuń