No i stało się, pierwsze pierniczki już zapakowane do puszek - czekają na święta. Dzisiaj przedstawiam wam genialny i prosty przepis zaczerpnięty od Pani Doroty z bloga mojewypieki.com. Muszę przyznać, że nie miałam najmniejszych wątpliwości, skąd wziąść przepis na pierniczki. Z tego bloga wszystkie wypieki zawsze wychodzą (przy okazji zrobię tu reklamę :) ), więc na pierwszy cel obrałam właśnie ten przepis, coby mieć pewność, że się nie zawiodę :)
Niesamowicie piękny i aromatyczny zapach roznosi się po kuchni. Podczas pieczenia ich już nic, tylko święta mi w głowie ☺
Aromatyczne pierniczki korzenne
Składniki na ok. 50 dużych lub 100 malutkich pierniczków:
○ 550 g mąki pszennej + więcej do podsypywania
○ 300 ml miodu
○ 40 g korzennej przyprawy
○ 100 g cukru pudru
○ 120 g masła
○ 1 jajko
○ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
○ 2 łyżeczki kakao
Masło roztapiamy. Od razu po roztopieniu masła, dodajemy je do wszystkich składników, które najpierw mieszamy, a potem wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy. Wałkujemy cienko (ok. 3 mm) lub troszkę grubiej (ok. 5 mm). Następnie z ciasta wycinamy przeróżne wzorki - standardowymi foremkami, lub jak w moim przypadku - stempelkami o świątecznej tematyce. Pierniczki pieczemy przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym na 180ºC.
Upieczone pierniczki pozostawiamy do ostygnięcia.
Ewentualnym lukrowaniem radzę się zająć tuż przed świętami :)
Smacznego, Zosia ;)
Jakie piękne... Skąd masz tak wspaniałą foremkę ? :)
OdpowiedzUsuńjak zrobiłaś takie wzorki?
OdpowiedzUsuńgdzie kupiłaś takie przyrządy do tego ? :P
Wykrawaczki kupiłam w tym sklepie - aledobre.pl - świetnie się spisały ! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i tak wesoło :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Dziękuję ;)
UsuńBloga już odwiedziłam ;) Bardzo ciekawy, jeszcze wpadnę :)
Wyglądają wspaniale:)
OdpowiedzUsuńświetne pierniczki ,a skąd takie śliczne stempelki ?
OdpowiedzUsuńTak jak wcześniej napisałam, kupiłam je w sklepie aledobre.pl ;)
UsuńPięknie wyglądają :)!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
Usuńwyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńaa i Twoje stempelki są cudne :)
Bardzo się cieszę ;) Upiekłam dość dużo pierniczków w tym roku, ale te są zdecydowanymi faworytami ;)
UsuńCzy trzeba natłuścić blaszkę przed pieczeniem, bo różne przepisy studiowała? :-)))
OdpowiedzUsuńJeśli użyjesz papieru do pieczenia - nie potrzeba nic więcej i szczerze to polecam ;)
UsuńKiedyś nie miałam papieru do pieczenia, zastąpiłam go papierem, który położyłam na natłuszczonej blasze - nie polecam, pierniczki przykleiły się i za nic nie chciały się odkleić ! ;))