wtorek, 30 października 2012

Norweskie bułeczki cynamonowe Nigelli

   Nigella ma niesamowite przepisy - zawsze wychodzą ! Ten tylko troszkę przekształciłam, ale wyszło to absolutnie na dobre ! Ciasto nie jest blade na spodzie, ale idealnie złote - takie jak ma być, powiem szczerze, że nie ze wszystkich przepisów jestem aż tak zadowolona jak z tego :)
   Jest to typowo rodzinny przepis. Dlaczego ? Bułeczki pieczone są na cienkim placku z ciasta drożdżowego - przez co łatwo można je odrywać w gronie najbliższych.
Idealnie nadają się na zimne, zimowe dni - do tego kocyk, herbatka i już tylko pozostaje wymarzony odpoczynek ;)
 
 
Norweskie bułeczki cynamonowe
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 600 g mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy
• 100 g cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 45 g drożdży świeżych (lub ok. 21 g drożdży błyskawicznych)
• 100 ml oleju
• 400 ml mleka
• 2 jajka
 
Nadzienie:
• 150 g miękkiego masła
• 150 g cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 rozkłócone jajko, do posmarowania
 
   Jeśli mamy drożdże błyskawiczne, mieszamy je ze suchymi składnikami, a jeśli świeże, robimy zaczyn - cukier, sól, mleko i drożdże mieszamy w misce żaroodpornej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 100°C i wyłączonego (!). Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i jaka. Wszystko mieszamy widelcem do wyrobienia dość klejącego ciasta. Wtedy wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy je przez ok. 15 min. do uzyskania elastycznego ciasta. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy ją do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie odcinamy 1/3 ciasta. Rozwałkowujemy je na placek wilekości blachy, na której będziemy je piec. Resztę ciasta wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiatach ok. 50 cm na 25 cm. Składniki na nadzienie mieszamy. Prostokąt smarujemy masą maślano - cynamonową i zawijamy od krótszej strony na gruby rulon. Kroimy go na ok. 16- 20 plastrów. Układamy je na spodzie naszych bułeczek - ciasno, obok siebie. Smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem i odstawiamy na 15 min., wtedy wyrosną i będą mięciutkie. Po tym czasie pieczemy je w 230°C przez ok. 20 min.
 
Smacznego, Zosia ;)

5 komentarzy:

  1. Ale produkcja! Z cynamonem na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. No to raczej trzeba je zrobić, bo nie odpuszczą... ;)

      Usuń
  3. Wypróbowałem. Świetne. Tylko ciasto bardzo się leje, mozna odrobinę więcej mąki. No i musi byc wielka blacha albo dwie małe bo rośnie jak szalone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że bułeczki zdały egzamin :) muszę przyznać, że stały się domowym rarytasem i w każdą niezielę domownicy proszą o blachę domowych bułeczek ! ;)

      Usuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)