poniedziałek, 2 lipca 2012

Domowe nachos + aromatyczny domowy sos pomidorowy

   Pierwsze podejście do kuchni meksykańskiej, ba i jakże udane :) Nachos-y są mojej roboty, ale muszę przyznać, że sos to w całości dzieło mojego taty. Te dwie rzeczy świetnie komponują się ze sobą i zazwyczaj znikają zanim mrugniemy okiem ;) 


Domowe nachos + aromatyczny domowy sos pomidorowy
Składniki na nachos:
○ 4 (placki) tortille pszenne
○ olej do posmarowania
○ 1 łyżeczka ostrej, suszonej papryki
○ 1/4 łyżeczki kurkumy
○ sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:
○ 2 pomidory
○ oregano                         = wszystkie przyprawy 
○ bazylia                      według waszego uznania
○ sól i pieprz do smaku             
○ ostra papryka

Robimy nachos:
   Placki kroimy na 8 trójkątów, a potem tak :


Delikatnie smarujemy olejem. W moździerzu rozcieramy ostrą paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Posypujemy trójkąciki przyprawą. Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia (pergaminem) blasze w 180°C przez 5 - 8 min.

Robimy sos:
   Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na grube paski (wtedy łatwiej się zmiksują). Wkładamy do pojemnika/ miski wraz z przyprawami, solą i pieprzem. Miksujemy. Zmiksowaną masę przecedzamy przez sito. Wodę wylewamy, a przecier przekładamy do miseczki.

Nachos - y jemy z sosem.
                             
                                                               Smacznego, Zosia :)

1 komentarz:

  1. Też robię takie domowe i wg mnie są super:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)