Pierwsze podejście do kuchni meksykańskiej, ba i jakże udane :) Nachos-y są mojej roboty, ale muszę przyznać, że sos to w całości dzieło mojego taty. Te dwie rzeczy świetnie komponują się ze sobą i zazwyczaj znikają zanim mrugniemy okiem ;)
Składniki na nachos:
○ 4 (placki) tortille pszenne
○ olej do posmarowania
○ 1 łyżeczka ostrej, suszonej papryki
○ 1/4 łyżeczki kurkumy
○ sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
○ 2 pomidory
○ oregano = wszystkie przyprawy
○ bazylia według waszego uznania
○ sól i pieprz do smaku
○ ostra papryka
Robimy nachos:
Placki kroimy na 8 trójkątów, a potem tak :
Delikatnie smarujemy olejem. W moździerzu rozcieramy ostrą paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Posypujemy trójkąciki przyprawą. Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia (pergaminem) blasze w 180°C przez 5 - 8 min.
Robimy sos:
Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na grube paski (wtedy łatwiej się zmiksują). Wkładamy do pojemnika/ miski wraz z przyprawami, solą i pieprzem. Miksujemy. Zmiksowaną masę przecedzamy przez sito. Wodę wylewamy, a przecier przekładamy do miseczki.
Nachos - y jemy z sosem.
Smacznego, Zosia :)
Składniki na sos:
○ 2 pomidory
○ oregano = wszystkie przyprawy
○ bazylia według waszego uznania
○ sól i pieprz do smaku
○ ostra papryka
Robimy nachos:
Placki kroimy na 8 trójkątów, a potem tak :
Delikatnie smarujemy olejem. W moździerzu rozcieramy ostrą paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Posypujemy trójkąciki przyprawą. Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia (pergaminem) blasze w 180°C przez 5 - 8 min.
Robimy sos:
Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na grube paski (wtedy łatwiej się zmiksują). Wkładamy do pojemnika/ miski wraz z przyprawami, solą i pieprzem. Miksujemy. Zmiksowaną masę przecedzamy przez sito. Wodę wylewamy, a przecier przekładamy do miseczki.
Nachos - y jemy z sosem.
Smacznego, Zosia :)
Też robię takie domowe i wg mnie są super:)
OdpowiedzUsuń