sobota, 30 czerwca 2012

Jagodniki ♣

   Ci, którzy odwiedzają mojego bloga napewno skojarzą jagodniki z pierożkami smażone mini calzone. Są podobne, ale jednak zupełnie inne :) Chociażby dlatego, że jagodniki są drożdżowe, lecz mimo wszystko kruche, a smażone mini calzone są z ciasta na pizzę, co wiąże się z delikatnością i chrupkością. Więc w smaku te dwa typy pierożków - zupełnie inne. Jednak obydwie wersje naprawdę polecam, bo nie ma lepszego dania, niż przypieczone, drożdżowe pierożki ;)
   Przepis na te pyszne jagodniki znalazłam kiedyś w internecie, ale zgubiłam adres strony/ bloga, na którym to znalazłam. Na szczęście wcześniej zapisałam ten przepis ! :) 

Jagodniki
Składniki na ciasto:
○ 4 szklanki mąki pszennej
○ szczypta soli
○ 2 łyżki cukru
○ 5 łyżek śmietany
○ 1 jajko
○ 20 g świeżych drożdży + 3 łyżki gorącej wody
○ 1 szklanka rozpuszczonej margaryny (u mnie to była cała kostka)
○ 1 roztrzepane żółtko
○ olej do głębokiego smażenia

Nadzienie:
○ 2 szklanki jagód
○ 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:
○ cukier puder do posypania

   Drożdże kruszymy w miseczce, dolewamy wodę. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Wysypujemy na stolnicę. Robimy górkę, a wniej dołek. Do dołka wbijamy jajko, wlewamy śmietanę i zaczyn z drożdży. Wcześniej roztopioną margarynę wlewamy stopniowo. Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie jednolite. Kładziemy na talerzyku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. W tym czasie myjemy jagody, suszymy i mieszamy z cukrem.Ciasto dość cienko wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka okrągłą foremką. Do środka nakładamy farsz. Sklejamy. Pierożki smarujemy żółtkiem i odstawiamy znowu na 15 min. Smażymy z obu stron w głębokim oleju do czasu, aż będą złocisto - brązowe. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na wyłożony ręcznikiem kuchennym talerz. Lekko przestygnięte jagodniki posypujemy cukrem pudrem.

                                                                                         Smacznego, Zosia :)

2 komentarze:

  1. Wyglądają super! :) A czy zamiast tej rozpuszczonej margaryny może być olej? Oba tłuszcze są tłuszczami roślinnymi, margaryna jest jedynie utwardzona (a to jak wiadomo, niezbyt zdrowe). Chciałabym użyć olej rzepakowy, bo obniża cholesterol, a pierożki chciałabym usmażyć dla mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam z olejem... wydaje mi się jednak, że z olejem nie będą takie kruche, jak z margaryną.
    No i zachęcam do upieczenia ich mamie, na pewno będzie szczęśliwa (możesz też zastąpić jagody innymi owocami) :)
    Ps. Przeperaszam, że piszę tak późno ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)