niedziela, 13 stycznia 2013

Proste ciasto marmurkowe

W domu ostatnio przepadamy za tym ciastem. 
Z tego przepisu ciacho wychodzi puszyste i naprawdę pyszne, najlepiej smakuje obficie posypane cukrem pudrem - nie trzeba niczego więcej do uzyskania rozbrajającego efektu.
Dodatkowym plusem jest prostota wykonania, naprawdę, nawet największy amator poradzi sobie z upieczeniem tego ucieranego ciasta, jakim jest "marmurek".
Satysfakcja gwarantowana ! ;)
Źródło: książka "Gotowanie krok po kroku, ciasta i desery".


Ciasto marmurkowe
Składniki na blaszkę (25 - 28 cm długości):
• 200 g masła
• 4 jajka
• 200 g cukru
• ok. 1/2 łyżeczki soli
• 200 g mąki tortowej
• 4 łyżki kakao w proszku
• 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy bezzwłocznie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dokładnie mieszamy drewnianą łyżką z cukrem i solą. Do masy z żółtkami dodajemy stopniowo, w małych ilościach mąkę i rozpuszczony tłuszcz. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, w połowie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru z wanilią. Białka dodajemy do ciasta. Mieszamy je drewnianą łyżką. Masę dzielimy na połowy, do jednej dodajemy 1 łyżkę cukru z wanilią, a do drugiej kakao. Następnie za pomocą łyżki wykładamy do posmarowanej masłem formy obie masy na przemian, przy tej czynności możemy zaszaleć, stworzyć swój własny wzór, ale można również zrobić "artystyczny nieład", czyli (tak jak ja) zrobić wzorki poruszające wyobraźnię. Pieczemy w 180ºC  przez ok. 50 min. do 1 godz. warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut, po tym czasie możemy je posypać cukrem pudrem i już zajadać się ze smakiem.

Smacznego, Zosia ;)

1 komentarz:

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)