wtorek, 25 grudnia 2012

Sernik cytrynowy z lemon curd

Ten sernik to rewelacja wśród serników ! Do masy serowej nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu, a i tak jest zwarta i pyszna.
Sernik jest dość ciężki, a połączenie z nim kremu lemon curd to strzał w dziesiątkę, jednak następnym razem dodam mniej cukru, lub więcej soku z cytryny, bo lemon curd wyszedł odrobinę za słodki. Dodatkowym plusem jest to, że nie trzeba dodatkowo zagniatać ciasta, ponieważ spód jest z ciasteczek i masła. Zdecydowanie polecam dla wszystkich fanów sernika ! :) 
Jeśli miałabym wybierać, to jest to mój ulubiony sernik (na msc. 1. wraz z sernikiem babci ;-).
Jestem zafascynowana tym blogiem, więc przepis znów stąd - moje wypieki.
 

Sernik cytrynowy z lemon curd
Składniki na spód:
• 300 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych
• ok. 110 g masła
• 2 - 3 łyżki kakao w proszku*
 
* opcjonalnie - jeśli lubicie, kiedy ciasto ma ciemniejszy kolor
 
Składniki na masę serową:
• 750 g twarogu*
• skórka otarta z 1 cytryny
• 1/2 szklanki cukru **
• 3 jajka
 
* ja użyłam twarogu do sernika z kubełka (firmy Hej!), ale jeśli wolicie, możecie co najmniej trzykrotnie zmielić zwykły twaróg kupowany na kilogramy
** można użyć zwykłego, białego cukru, lub cukru waniliowego, np. domowego 
 
Składniki na lemon curd:
• 1/2 szklanki cukru (radzę dać trochę mniej)
• 45 g masła
• skórka otarta z 1 cytryny
• 3 łyżki soku z cytryny
• 1 jajko roztrzepane
 
Robimy spód sernika:
Ciasteczka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem, ewentualnie możemy dodać kakao. Masą wyglądającą jak piasek wykładamy okrągłą (23 cm - na dole wykładamy ją papierem do pieczenia) formę - na dole i do połowy wysokości. Wkładamy wyłożoną formę do lodówki na 30 min.
Robimy masę serową:
Ser miksujemy z cukrem i skórką z cytryny, kiedy składniki będą już dobrze połączone, dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas miksując.
Robimy sernik:
Po 1/2 godziny wyciągamy spód ciasta z lodówki i zalewamy go masą serową. Pieczemy to w 190ºC przez 60 min. 
Robimy lemon curd:
Masło rozpuszczamy i studzimy.  Łączymy z pozostałymi składnikami miksując do uzyskania puszystej, jasno-żółtej masy. Zagotowujemy wodę w rondelku, nad nim ustawiamy szklaną miskę (tak, aby nie dotykała lustra wody) i przelewamy do niej krem. Teraz należy tylko co jakiś czas mieszać masę przez... uwaga ! - 20 min. ! (tak, serio aż tyle, jednak warto :). Po tym czasie masa będzie troszkę bardziej gęsta, lecz bez rewelacji... dobrze zgęstnieje dopiero w lodówce. Lekko studzimy krem i wylewamy go na wierzch ostudzonego sernika. Następnie wkładamy sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
 
I gotowe ! Smacznego, Zosia ;)
 
 


2 komentarze:

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)