piątek, 16 listopada 2012

Cukier waniliowy i cukier cynamonowy

   Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. To już czas na pieczenie tych twardszych pierniczków, aby miały czas na zmięknięcie. To też czas na przygotowywanie różnych dojrzewających keksów, ciast, które muszą się porządnie wystać, no i oczywiście cukrów smakowych ! Dużo się o nich naczytałam, dużo myślałam, aż w końcu zgromadziłam potrzebne produkty, teraz cukry czekają i aromatyzują się, aby później spełnić swą misję w świątecznych wypiekach ;)
 
cukier cynamonowy
 
cukier waniliowy
 
Cukier waniliowy
Składniki:
○ 2 szklanki cukru
○ 1 laska wanilii
 
   Do słoiczka wsypujemy cukier. Z laski wanilii wyskrobujemy zirenka, które dodajemy do cukru wraz z pustą laską wanilii (pomimo tego, że wyskrobaliśmy ziarenka - pusta laka wanilii jeszcze bardziej zaromatyzuje cukier). Szczelnie zamykamy słoiczek, wstrząsamy i odstawiamy go (najlepiej na półkę lub w ciemne miejsce - po kilku dniach możemy już zacząć go używać.
Smacznego, Zosia ;)
 
 
Cukier cynamonowy
Składniki:
○ 2 szklanki cukru
○ 2 małe laski kory cynamonowej
 
   Do słoiczka wsypujemy cukier. Korę cynamonową kruszymy na połówki (na przykład drugą stroną noża), część ścieramy na tarce prosto do cukru, a część wkładamy do słoiczka z cukrem. Szczelnie zamykamy słoiczek, po czym energicznie wstrząsamy nim.
 
Smacznego, Zosia ;)
 
 

3 komentarze:

  1. fajny pomysł na ten waniliowy, o wiele zdrowszy niż sklepowy wanILInowy... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, to nawet nie używam sklepowego ;)

      Usuń
  2. Też tak robię ; ) Są genialne, o wiele smaczniejsze i zdrowsze. I prawdzie, i pięknie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)