wtorek, 17 lipca 2012

Angielskie muffiny

   Muffiny angielskie... ciekawa jestem, dla ilu z was kojażą się z muffinami amerykańskimi. Muszę jednak sprostować: otóż jest to coś zupełnie innego, dlatego, że muffiny angielskie to dla mnie coś w rodzaju bułeczek, a muffiny amerykańskie to odrobinę "przekształcone" babeczki ;) O babeczkach, muffinach i cupcakes możecie przeczytać TUTAJ


Angielskie muffiny
Składniki:
○ 500 g mąki pszennej 
○ 250 ml letniej wody
○ 14g świeżych drożdży
○ 125 ml jogurtu naturalnego
○ pół łyżeczki soli
○ kasza manna do obtaczania
○ olej do smażenia

   W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Do drugiej miski wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże i mieszamy, aż masa będzie jednolita. Wtedy dolewamy jogurt. Znowu mieszamy. Widelcem mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Wyrabiamy na stolnicy oprószonej mąką. Kiedy ciasto będzie już gładkie przekładamy je do szklanej miski i wstawiamy do (wyłączonego) uprzednio nagrzanego do 100°C  piekarnika na 40 min. Po tym czasie wyrabiamy przez chwileczkę. Wałkujemy je na grubość ok. 3 cm. Wykrawamy kółka (ja użyłam filiżanki). Następnie obtaczamy je w kaszy mannie. Odkładamy przykryte ściereczką na 30 min. Smażymy muffiny na posmarowanej olejem teflonowej patelni przez ok. 10 min. Potem nie pozostaje nam nic innego, tylko przełożyć je do koszyka i zjeść ;) Mi najbardziej smakują z dżemem truskawkowym.

                                                               Smacznego, Zosia :)  

2 komentarze:

  1. HA :D Ja wiedziałam co to, ale nie wiedziałam jak je poczynić - i już wiem, dzięki ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)