niedziela, 22 lipca 2012

Babeczki z budyniem czekoladowym i bezą

   Moja propozycja na wykorzystanie resztek kruchego ciasta. Prosto, bez zbędnych ceregieli - po prostu babeczki ;)
Podaję wam składniki na 30 - 35 babeczek, ale możecie też przygotować je z resztek kruchego ciasta.


Babeczki z budyniem czekoladowym i bezą
Składniki na cisto (30 - 35 babeczek):
○ 1,5 szklanki mąki krupczatki
○ szczypta soli
○ 1/4 szklanki cukru pudru
○ 2 żółtka
○ 120 g  schłodzonego masła

Wypełnienie:
○ opakowanie budyniu w proszku + potrzene do zrobienia go składniki
○ torebeczka kupnych bez liliputków (lub domowych)

Dodatkowo:
○ ziarna fasoli, grochu lub soczewicy

   Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy ją z solą i cukrem pudrem. Siekamy nożem suche składniki razem z masłem. W powstałej kruszonce robimy dołek, do którego wbijamy żółtka. Wszystko razem mieszamy widelcem. Nastęnie zagniatamy ciasto przez chwilę, formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 min. Po tym  czasie wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę.Wałkujemy je na cienki placek. Wykrawamy foremką placuszki. Wykładamy foremki ciastem. Napełniamy fasolą. Pieczemy przez 10 - 15 min. w temperaturze 200°C.
   Budyń przygotowywujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ale dolewamy o 1/2 szklanki mleka mniej). Studzimy. Po upieczeniu babeczek wysypujemy fasolę, napełniamy babeczki budyniem. Dekorujemy bezą dopiero przed podaniem.

                                                                      Smacznego, Zosia ;)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)