sobota, 29 września 2012

"Szybka" spanakopita

   To właśnie do tego przepisu użyłam przywiezionego z Grecji ciasta filo. Razem z Jagą uznałyśmy, że nazwa "szybka" (jak pisało w przepisie) spanakopita, wcale nie jest taka szybka. Było to Nasze pierwsze podejście do ciasta filo, więc natrudziłyśmy się strasznie nakładając na siebie te delikatne płaty ciasta ;) Jednak pomimo trudu włożonego w tą (u Nas kolację) potrawę, było warto i całkiem zdrowo, gdyż farsz jest głównie ze szpinaku, fety i czosnku.
Źródło: gazeta Kuchnia.
 
 
Spanakopita ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
○ opakowanie ciasta filo (kupiłam je w Grecji, ale w Polsce też można je dostać )
○ 200 g masła
○ 1 ząbek czosnku
○ 450 g świeżych liści szpinaku
○ 230 g fety
○ ok. 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
○ sól i pieprz

   Na patelni rozpuszcamy łyżkę masła, przypiekamy z czosnkiem i dodajemy lekko posiekane liście szpinaku. Smażywmy ok. 5 min. Do tego dodajemy fetę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
 

Pozostałe masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Bierzemy jeden arkusz ciasta filo, smarujemy go rozpuszczonym masłem, nakładamy następny arkusz smarujemy go i tak postępujemy do wykorzystania 10 płatów ciasta. Przygotowane w ten sposób płaty kroimy w poprzek na 6 pasów. Na początku każdego kładziemy łyżkę szpinakowego nadzienia i zawijamy w trójkąty*. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190°C przez 35 min. na złoty kolor.



* lewy/ prawy górny róg przeciągamy do boku, aby powstał trójkąt i robimy tak do końca paska

                                                                                              Smacznego, Zosia i Jaga ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)