Czas złamać stereotyp o owsiance. Kojarząca się z mleczną breją owsianka już nigdy nie wróci, gdyż mam dla Was super pomysł ;) Nadeszła chłodna, lekko odstraszająca jesień, w której okresie trzeba szczególnie dbać o zdrowie, a cóż jest zdrowszego na śniadanie (podwieczorek, kolacje, lunch - wstawcie sobie co chcecie :) ) niż płatki owsiane połączone z bananami ?
Przepis z magicznego kociołka.
Zapiekana owsianka z masłem orzechowym i bananami
Składniki na 3 kokilki:
○ 1 szklanka płatków owsianych ○ 2 dojrzałe banany
○ 1/2 - 1 łyżka masła orzechowego
○ 1 łyżka kakao w proszku
○ 1 łyżka syropu klonowego
○ 1/2 szklanki mleka
Banany miażdżymy widelcem na papkę, dodajemy masło orzechowe i syrop klonowy. Mieszamy. Dosypujemy płatki owsiane, kakao i mleko. Znów mieszamy. Nalewamy porówno do kokilek lub innych naczynek żaroodpornych i pieczemy przez 30 min. w 190°C.
Możemy jeszcze udekorować upieczoną owsiankę plasterkami bananów i płatkami czekolady.
No i po robocie, mam nadzieję, że choć odrobinkę przekonałam Was do owsianki.
Smacznego, Zosia :)
owsianka to mój śniadaniowy faworyt! :) Twoja wersja - obłędna!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ! ;)
UsuńUwielbiam połączenie bananów z masłem orzechowym :) Bardzo fajny pomysł na upieczenie owsianki
OdpowiedzUsuńDziękuję, ostatnio sama się przekonuję do nowych smaków - jeden z nich to właśnie to połączenie.
UsuńPyszny pomysł na owsiankę, koniecznie muszę wypróbować, czekam tylko na tydzień amerykański w lidlu, żeby zapasy masła uzupełnić:)
OdpowiedzUsuńOjej to musiało być pyszne, muszę wypróbować ten przepis;)
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo robiłam już 2. wersje, tą drugą z nutellą, zamiast masła orzechowego. Pycha ;)
Usuń