Podkusiło mnie, abym upiekła dziś coś na ostro. Tak więc padło na bułeczki czosnkowe. Dla mnie są one wyjątkowe, ponieważ smakują jak świeże bułeczki drożdżowe, ale z odrobiną czosnku, który nadaje im niezwykły smak.
Bułeczki czosnkowe
Składniki:
• 500g mąki pszennej (możemy potrzebować trochę więcej, jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło)
• 2 łyżeczki soli
• 20g świeżych drożdży
• 1/2 łyżeczki cukru
• 3 ząbki czosnku
• 350 ml mleka
• gałązka tymianku
• 2 łyżki oliwy
• 1 jajko
• roztrzepane żółtko (można dodać do niego odrobinę mleka)
• gruba sól do posypania
Mąkę mieszamy z solą, po czym przesiewamy do dużej miski, pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże i posypujemy je cukrem.
Mleko zagotowujemy z drobno pokrojonym czosnkiem i tymiankiem. Studzimy do temperatury pokojowej i wyjmujemy tymianek.
Dołek, w którym są drożdże zalewamy częścią mleka, następnie delikatnie mieszamy z odrobiną mąki z brzegów. Przykrywamy ściereczką, czekamy ok. 15 minut, aż rozczyn zacznie "pracować". Wtedy wlewamy resztę mleka, olej oraz wbijamy jajko. Zagniatamy (ewentualnie dodajemy troszkę mąki), aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Nagrzewamy piekarnik na 100°C. Ciasto wkładamy do miski (żaroodpornej, lub grubej i szklanej, która nie pęknie pod wpływem ciepła), a następnie wyłączamy piekarnik, wkładamy miskę z ciastem. Zostawiamy je na 1 godz. aby mogło wyrosnąć.
Chwilę ugniatamy na stolnicy lekko posypanej mąką. Dzielimy je na 9-12 części i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy grubą solą. Gdy bułki trochę podrosną, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy 15-20 min.
Zosia:)
WoW! Jakie piękne! Jak malowane!
OdpowiedzUsuńJeśli czosnkowe, to biorę w ciemno!:D Pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń