wtorek, 24 kwietnia 2012

Ciasteczka owsiane na 2 sposoby

   Sama nigdy bym się o to nie podejrzewała, ale bardzo lubię owsiane ciasteczka, oczywiście domowej roboty, które są kruche, pyszne i do tego zdrowe ;) Myślę, że wiele osób zaskoczy się świetnym smakiem tych ciastek. 
   Podaje dwie wersje ciasteczek: - z nutką wanilii, - czekoladowe.
                                                         


Ciasteczka owsiane " z nutką wanilii"
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szklanka mąki pszennej
łyżeczka waniliowego aromatu
1 jajko
1/2 drobnego cukru
1/3 szklanki cukru trzcinowego
200g masła

   Masło ucieramy mikserem na puch razem z cukrami, a na koniec dodajemy jajko oraz aromat waniliowy. Znowu dokładnie mieszamy. W osobnej misce płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Łączymy masło ze składnikami sypkimi. Wszystko dokładnie ugniatamy (najlepiej w misce).
   Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180°C. 
"Urywamy" trochę ciasta (zależy jak duże mają być ciastka), formujemy kuleczkę i spłaszczamy w dłoniach. Następnie układamy ciastka na blasze, ale musimy zachować odstępy, ponieważ w piekarniku urosną i delikatnie się rozleją. Pieczemy ok. 12-14 min. Nie wyciągamy z piekarnika dopóki nie ostygną.
   Ciastka dobrze smakują polane odrobiną roztopionej czekolady*.

* Czekoladę możemy rozpuścić w ten sposób: w garnku, na małym ogniu tabliczkę czekolady (ja użyłam mlecznej) roztapiamy z łyżką masła i mieszamy, aż konsystencja będzie jednolita.
   Radzę polać ciastka od razu, gdyż później czekolada może lekko stwardnieć.


Ciasteczka owsiane, czekoladowe  
Składniki:
2-3 łyżki kakao 
3 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szklanka mąki pszennej
1 jajko
1/2 drobnego cukru
1/3 szklanki cukru trzcinowego
200g masła
  
   Masło ucieramy mikserem na puch razem z cukrami, a na koniec dodajemy jajko. Znowu dokładnie mieszamy. W osobnej misce płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Łączymy masło ze składnikami sypkimi. Wszystko dokładnie ugniatamy (najlepiej w misce).
   Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180°C. 
"Urywamy" trochę ciasta (zależy jak duże mają być ciastka), formujemy kuleczkę i spłaszczamy w dłoniach. Następnie układamy ciastka na blasze, ale musimy zachować odstępy, ponieważ w piekarniku urosną i delikatnie się rozleją. Pieczemy ok. 12-14 min. Nie wyciągamy z piekarnika dopóki nie ostygną.
    
                                                                         Zosia :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasteczka owsiane. Obie wersje bardzo mnie intrygują, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)