Sama nigdy bym się o to nie podejrzewała, ale bardzo lubię owsiane ciasteczka, oczywiście domowej roboty, które są kruche, pyszne i do tego zdrowe ;) Myślę, że wiele osób zaskoczy się świetnym smakiem tych ciastek.
Podaje dwie wersje ciasteczek: - z nutką wanilii, - czekoladowe.
Ciasteczka owsiane " z nutką wanilii"
Składniki:
• 3 szklanki płatków owsianych
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody
• szklanka mąki pszennej
• łyżeczka waniliowego aromatu
• 1 jajko
• 1/2 drobnego cukru
• 1/3 szklanki cukru trzcinowego
• 200g masła
Masło ucieramy mikserem na puch razem z cukrami, a na koniec dodajemy jajko oraz aromat waniliowy. Znowu dokładnie mieszamy. W osobnej misce płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Łączymy masło ze składnikami sypkimi. Wszystko dokładnie ugniatamy (najlepiej w misce).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
"Urywamy" trochę ciasta (zależy jak duże mają być ciastka), formujemy kuleczkę i spłaszczamy w dłoniach. Następnie układamy ciastka na blasze, ale musimy zachować odstępy, ponieważ w piekarniku urosną i delikatnie się rozleją. Pieczemy ok. 12-14 min. Nie wyciągamy z piekarnika dopóki nie ostygną.
Ciastka dobrze smakują polane odrobiną roztopionej czekolady*.
* Czekoladę możemy rozpuścić w ten sposób: w garnku, na małym ogniu tabliczkę czekolady (ja użyłam mlecznej) roztapiamy z łyżką masła i mieszamy, aż konsystencja będzie jednolita.
Radzę polać ciastka od razu, gdyż później czekolada może lekko stwardnieć.
Ciasteczka owsiane, czekoladowe
Składniki:
• 2-3 łyżki kakao
• 3 szklanki płatków owsianych
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody
• szklanka mąki pszennej
• 1 jajko
• 1/2 drobnego cukru
• 1/3 szklanki cukru trzcinowego
• 200g masła
Masło
ucieramy mikserem na puch razem z cukrami, a na koniec dodajemy jajko. Znowu dokładnie mieszamy. W osobnej misce płatki
owsiane mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Łączymy masło
ze składnikami sypkimi. Wszystko dokładnie ugniatamy (najlepiej w
misce).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
"Urywamy"
trochę ciasta (zależy jak duże mają być ciastka), formujemy kuleczkę i
spłaszczamy w dłoniach. Następnie układamy ciastka na blasze, ale
musimy zachować odstępy, ponieważ w piekarniku urosną i delikatnie się
rozleją. Pieczemy ok. 12-14 min. Nie wyciągamy z piekarnika dopóki nie
ostygną.
Zosia :)
Uwielbiam ciasteczka owsiane. Obie wersje bardzo mnie intrygują, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuń