czwartek, 19 kwietnia 2012

Włoskie smaki na wiosnę

"Włoskie smaki na wiosnę" to propozycja soczystej, lekkiej sałatki idealnej dla miłośników niecodziennych połączeń, ale też dobrego gustu i smaku! Mam nadzieję, że znajdzie swoje uznanie także wśród Was! 




   Składniki na sałatkę:
  • 1 sałata lodowa
  • oliwki czarne i zielone 
  • suszone pomidory w zalewie
  • ser gorgonzola
  • ziarna słonecznika (3 łyżki)
  • łyżka masła
  • kiełki np. lucerny, brokuła

    Składniki na sos:

    • 2 łyżki wody mineralnej niegazowanej
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • szczypta soli i pieprzu
    • szczypta cukru
    • pół łyżeczki jarzynki lub vegety
    • odrobina startego czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
    • łyżeczka łagodnej musztardy
     
    Po umyciu sałatę lodową "targamy" na drobne kawałki i układamy na półmisku. Dodajemy według uznania oliwki, pokrojone suszone pomidory, kostki sera. Całość posypujemy kiełkami (można kupić kiełki lub samemu wyhodować), polewamy kilkoma łyżkami sosu. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ziarna słonecznika i prażymy, po czym posypujemy nimi sałatkę. Idealnie smakuje z chrupiąca bagietką lub domowym  chlebkiem. 

    Jeśli zostanie trochę sosu śmiało można go przez kilka dni przechować w lodówce. 

    Smacznego! Jaga 
  •  
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)