Ach, ta wiosna! Ostatnio dni są tak upalne, że nie mogło odbyć się bez pysznego, zimnego deseru ;) Niestety wczoraj, gdy kupiłam wszystkie składniki, zorientowałam się, iż nie mam foremek potrzebnych do tarteletek! No cóż, w niedziele sklepy są pozamykane, więc trzeba było coś wymyślić. Lecz zawsze tak jest, że wielkie pomysły rodzą się, gdy nie mamy potrzebnych środków :) Tak oto powstał deser a'la tarteletka z kiwi i mascarpone.
Deser a'la tarteletka z kiwi i mascarpone
Składniki na ciasto:
• 60 g masła
• 30 g cukru
• 100 g herbatników
Składniki na krem:
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 35 g cukru pudru
• 180 g sera mascarpone
Dodatkowo:
• 3-4 kiwi
Herbatniki miksujemy w robocie kuchennym do czasu, aż kompletnie się rozkruszą. W rondelku rozpuszczamy masło. W drugim naczyniu mieszamy cukier z herbatnikami, na nie wlewamy roztopione masło. Wszystko dobrze mieszamy widelcem. Gotową "masę" nakładamy do pucharków (ok. 2,5-3 łyżek, zależy od pucharka), delikatnie ubijamy ciasto ciężkim przedmiotem, dno i brzegi wyrównujemy łyżeczką. Pucharki z ciastem wkładamy do lodówki, aby masło stwardniało. W tym czasie ser mascarpone wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubijamy widelcem.
Obieramy kiwi i kroimy w dość cienkie plasterki.
Wyjmujemy pucharki z lodówki i smarujemy ciasto masą z serka mascarpone (1 pucharek -ok. 1 - 1,5 łyżki ), następnie na wierzchu układamy kiwi w rozetkę. Tak przygotowane deserki wkładamy do lodówki*.
* Nie mogą być w lodówce przez więcej niż 2 godz., ponieważ krem wsiąkinie w ciasto i wszystko rozmięknie.
Zosia ;)
deser można powiedzieć że w mig i pewnie też w mig znika :)
OdpowiedzUsuńI tak właśnie jest :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne. I ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Tarteletki ładnie wyglądają nawet na niedzielnym stole! ;)
OdpowiedzUsuń