sobota, 5 maja 2012

Francuskie rożki jabłkowo - cynamonowe ♥

   Ulubiony deser mojego taty, ale nie ukrywam, że mój też ;)
Polane lukrem cytrynowym... nieziemskie :) Musimy jednak uważać, gdyż naprawdę szybko znikają z talerza ☺☻☺


Francuskie rożki jabłkowo - cynamonowe
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 duże jabłka
otarta skórka i sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżka mąki pszennej
jajko do posmarowania (przed pieczeniem)

   Jabłka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę (kawałki dość małej wielkości), wrzucamy do miski. Dodajemy skórkę z cytryny, dolewamy sok, wsypujemy cukier, cynamon oraz mąkę Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto kroimy w kwadraty (ok 6 kwadratów), na środek nakładamy farsz, zaklejamy w rożek, boki zaklejamy widelcem (w ten sposób, aby powstały proste kreski na szerokości 2 brzegów), następnie robimy trzy dziurki (na środku rożka). Piekarnik nagrzewamy na 220°C, rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 10 - 15 minut (wszystko zależy od wielkości ciastek i od piekarnika, ponieważ czasem muszą się piec 20 min).
   Po upieczeniu rożki polewamy lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny. Dodajemy sok do cukru pudru i dobrze mieszamy ).



                                                                                             Smacznego, Zosia :)

2 komentarze:

  1. Na prawdę super wygladają...musimy niebawem wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)