Ulubiony deser mojego taty, ale nie ukrywam, że mój też ;)
Polane lukrem cytrynowym... nieziemskie :) Musimy jednak uważać, gdyż naprawdę szybko znikają z talerza ☺☻☺
Francuskie rożki jabłkowo - cynamonowe
Składniki:
• opakowanie ciasta francuskiego
• 2 duże jabłka
• otarta skórka i sok z połowy cytryny
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżka mąki pszennej
• jajko do posmarowania (przed pieczeniem)
Jabłka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę (kawałki dość małej wielkości), wrzucamy do miski. Dodajemy skórkę z cytryny, dolewamy sok, wsypujemy cukier, cynamon oraz mąkę Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto kroimy w kwadraty (ok 6 kwadratów), na środek nakładamy farsz, zaklejamy w rożek, boki zaklejamy widelcem (w ten sposób, aby powstały proste kreski na szerokości 2 brzegów), następnie robimy trzy dziurki (na środku rożka). Piekarnik nagrzewamy na 220°C, rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 10 - 15 minut (wszystko zależy od wielkości ciastek i od piekarnika, ponieważ czasem muszą się piec 20 min).
Po upieczeniu rożki polewamy lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny. Dodajemy sok do cukru pudru i dobrze mieszamy ).
Smacznego, Zosia :)
Na prawdę super wygladają...musimy niebawem wypróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Zachęcam do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuń