sobota, 5 maja 2012

Bliny na słodko ☺

   Do stworzenia blin zainspirował mnie serial i szczerze mówiąc był to strzał w dziesiątkę. Jest to potrawa z kuchni rosyjskiej idealnie nadająca się na śniadanie, jak i podwieczorek. ;)



Bliny na słodko
Składniki na bliny:
700g mąki pszennej
2 - 3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
30 g drożdży
5 jaj
szczypta soli
olej do smażenia

Składniki na serki:
 170 g sera mascarpone
 małe opakowanie serka naturalnego 

cukier puder ok. 5 łyżek (ilość zależy od nas, czy chcemy, aby był bardziej, lub mniej słodki )
maliny (użyłam malin ze słoika)  
po szczypcie cukru waniliowego na serek


Robimy bliny:

   Ok. 1/3 mąki łączymy z drożdżami, 1 szklanką letniego (!) mleka i cukrem. Mieszamy. W ten sposób przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy roztrzepane jaja, olej, sól i resztę mąki. Mieszamy ciasto, ewentualnie dodając trochę mleka (ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego). Rozgrzewamy olej na patelni. Następnie wylewamy małe placuszki i pieczemy, aż się zarumienią. Upieczone bliny układamy na ręczniku kuchennym.

Robimy serki:

   Ser mascarpone wkładamy do miski, dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki.
     Serek naturalny wkładamy do miski, dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. 
   Maliny odsączamy i przekładamy do miseczki. 

  
  
   Możemy podawać bliny gorące, ale zimne też są pyszne. ;)       
                                               ♦ Zosia ♦

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)