Do stworzenia blin zainspirował mnie serial i szczerze mówiąc był to strzał w dziesiątkę. Jest to potrawa z kuchni rosyjskiej idealnie nadająca się na śniadanie, jak i podwieczorek. ;)
Bliny na słodko
Składniki na bliny:
• 700g mąki pszennej
• 2 - 3 szklanki mleka
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżka oleju
• 30 g drożdży
• 5 jaj
• szczypta soli
• olej do smażenia
Składniki na serki:
• 170 g sera mascarpone
• małe opakowanie serka naturalnego
• cukier puder ok. 5 łyżek (ilość zależy od nas, czy chcemy, aby był bardziej, lub mniej słodki )
• maliny (użyłam malin ze słoika)
• po szczypcie cukru waniliowego na serek
Robimy bliny:
Ok. 1/3 mąki łączymy z drożdżami, 1 szklanką letniego (!) mleka i cukrem. Mieszamy. W ten sposób przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy roztrzepane jaja, olej, sól i resztę mąki. Mieszamy ciasto, ewentualnie dodając trochę mleka (ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego). Rozgrzewamy olej na patelni. Następnie wylewamy małe placuszki i pieczemy, aż się zarumienią. Upieczone bliny układamy na ręczniku kuchennym.
Robimy serki:
Ser mascarpone wkładamy do miski, dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki.
Serek naturalny wkładamy do miski, dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki.
Maliny odsączamy i przekładamy do miseczki.
Możemy podawać bliny gorące, ale zimne też są pyszne. ;)
♦ Zosia ♦
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)