Wpadłam na ten pomysł zupełnie przypadkiem, ale efekt naprawdę mnie zaskoczył :)
Warkocze francuskie
Składniki:
• opakowanie ciasta francuskiego
• cukier trzcinowy, lub biały
• 1 - 2 jajka
Ciasto kroimy w paski o długości ok. 15 cm.- długość, 5 cm.- szerokość*, następnie tniemy prostokąt tak, aby powstały trzy paski (ale na samej górze zosiawiamy 1 cm., którego nie tniemy (!)). Splatamy w warkocz, sarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 220°C.
* Warkocze mogą by dowolnej długości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)