sobota, 5 maja 2012

Warkocze francuskie

   Wpadłam na ten pomysł zupełnie przypadkiem, ale efekt naprawdę mnie zaskoczył :)


Warkocze francuskie
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
cukier trzcinowy, lub biały
1 - 2 jajka

   Ciasto kroimy w paski o długości ok. 15 cm.- długość, 5 cm.- szerokość*, następnie tniemy prostokąt tak, aby powstały trzy paski (ale na samej górze zosiawiamy 1 cm., którego nie tniemy (!)). Splatamy w warkocz, sarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 220°C.
* Warkocze mogą by dowolnej długości. 
  
                                                                                                                                         Zosia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)