Wbrew powszechnym plotkom, panna cotta to bardzo prosty i smaczny deser, który spokojnie i szybko można zrobić w domu :) Więc dziś postanowiłam postawić się plotkom, jakże jestem za to szczęśliwa ! :) Niesamowicie pyszny deser, który idealnie komponuje się z musem truskawkowym mojego pomysłu ;)
Jest to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch, jego nazwa przetłumaczona na polski to "gotowana śmietanka".
Panna Cotta waniliowa
Składniki na panna cottę:
• 400 ml płynnej śmietany (30%)
• 60 g cukru
• kilka kropel aromatu waniliowego
• 1 łyżeczka żelatyny
Składniki na mus:
• 17 małych truskawek
• łyżeczka cukru pudru
• 60 g cukru
• kilka kropel soku z cytryny
Robimy mus:
Wszystkie składniki na mus miksujemy.
Robimy panna cottę:
Śmietanę podgrzewamy 5 minut na średnim ogniu, podczas gotowania dolewamy kilka kropel aromatu waniliowego. Kiedy śmietana jest gorąca dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, by się rozpuścił. Zwiększamy ogień, a gdy śmietana zacznie wrzeć, zdejmujemy rondelek z ognia. Dosypujemy żelatynę, energicznie ubijamy krem, wtedy żelatyna się rozpuści i połączy się ze śmietaną . Odstawiamy na 5 minut, ale podczas tego czasu mieszamy 1 - 2 razy, aby nie utworzył się kożuch.
Przelewamy delikatnie do 4 miseczek (lub filiżanek), czekamy, aż śmietana osiągnie temperaturę pokojową. Każdą miseczkę przykrywamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz*.
* Przed podaniem, musimy wziąść jedną miseczkę i sprawdzić, czy krem stężał, jeśli nie, trzeba poczekać (ale panna cotta może być w lodówce nawet przez 1 noc).
Aby wyjąć deser z miseczek, musimy zagotować wodę i wlać ją do naczynia żaroodpornego, poczekać 5 minut, aż woda lekko ostygnie i włożyć miseczkę z kremem na 10 sekund, po czym położyć na miseczce talerzyk i odwrócić. Polewamy musem i kładziemy listek mięty.
Zosia ;)
Uwielbiam ten pyszny deser. I ten sosik- pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że trafiłam na ulubiony deser ;) Jestem pewna, iż przepis zawsze się sprawdza, więc zachęcam do wypróbowania !:)
OdpowiedzUsuń