niedziela, 6 maja 2012

Panna Cotta ❀ waniliowa

      Wbrew powszechnym plotkom, panna cotta to bardzo prosty i smaczny deser, który spokojnie i szybko można zrobić w domu :) Więc dziś postanowiłam postawić się plotkom, jakże jestem za to szczęśliwa ! :) Niesamowicie pyszny deser, który idealnie komponuje się z musem truskawkowym mojego pomysłu ;)
   Jest to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch, jego nazwa przetłumaczona na polski to "gotowana śmietanka". 


Panna Cotta waniliowa
Składniki na panna cottę:
400 ml płynnej śmietany (30%)
60 g cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny

Składniki na mus:
17 małych truskawek 
łyżeczka cukru pudru
  60 g cukru
kilka kropel soku z cytryny 
 
Robimy mus:     
   Wszystkie składniki na mus miksujemy.

Robimy panna cottę:  
   Śmietanę podgrzewamy 5 minut na średnim ogniu, podczas gotowania dolewamy kilka kropel aromatu waniliowego. Kiedy śmietana jest gorąca dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, by się rozpuścił. Zwiększamy ogień, a gdy śmietana zacznie wrzeć, zdejmujemy rondelek z ognia. Dosypujemy żelatynę, energicznie ubijamy krem, wtedy żelatyna się rozpuści i połączy się ze śmietaną . Odstawiamy na 5 minut, ale podczas tego czasu mieszamy 1 - 2 razy, aby nie utworzył się kożuch.
   Przelewamy delikatnie do 4 miseczek (lub filiżanek), czekamy, aż śmietana osiągnie temperaturę pokojową. Każdą miseczkę przykrywamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz*.

* Przed podaniem, musimy wziąść jedną miseczkę i sprawdzić, czy krem stężał, jeśli nie, trzeba poczekać (ale panna cotta może być w lodówce nawet przez 1 noc).

   Aby wyjąć deser z miseczek, musimy zagotować wodę i wlać ją do naczynia żaroodpornego, poczekać 5 minut, aż woda lekko ostygnie i włożyć miseczkę z kremem na 10 sekund, po czym położyć na miseczce talerzyk i odwrócić. Polewamy musem i kładziemy listek mięty.

                                                                                                                    Zosia ;)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ten pyszny deser. I ten sosik- pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że trafiłam na ulubiony deser ;) Jestem pewna, iż przepis zawsze się sprawdza, więc zachęcam do wypróbowania !:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)