sobota, 12 maja 2012

Paluchy Grissini

   Moim zdaniem, w każdym domu na stole powinna stać jakaś przekąska, tak po prostu ;) Jedną z nich są paluchy grissini, które są o wiele lepsze niż byle jakie czipsy.
   Smaki paluchów są mojego pomysłu i szczerze powiem, że wyszły całkiem nieźle :)
Przepis ten bierze udział w akcji domowe pieczywo dla alergika ;)


Paluchy Grissini
Składniki na ciasto (trochę, jak na pizzę):
500 g mąki pszennej
200 - 250 ml letniej wody
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży piekarskich

Przyprawy:
ostra papryka
• suszone oregano
suszona bazylia
  
   W miseczce rozdrabniamy drożdże. Dodajemy 3 łyżki letniej wody i cukier, delikatnie mieszamy i pozostawiamy miskeczkę z rozczynem przykrytą ściereczką na 15 min. Mąkę przesiewamy do salaterki. Wzdłuż brzegów naczynia sypiemy sól, a do środka wlewamy zaczyn z drożdży. Dodajemy oliwę, cukier i stopniowo letnią wodę. Dobrze mieszamy widelcem. Wyrabiamy ciasto 5 - 10 minut. Jeśli to konieczne, dodajemy trochę mąki. Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, formujemy z niego kulę. Wkładamy ją do żaroodpornego naczynia (najlepiej do miski, która nie pęknie pod wpływem ciepła!), wierzch nacinamy na krzyż koniuszkiem noża i wkładamy do uprzednio nagrzanego do 100°C piekarnika. Zostawiamy na 1 - 2 godz. Następnie wyrabiamy ciasto przez 1 minutę, dzielimy na 3 porcje, do każdej dosypujemy innej przyprawy. Wyrabiamy tak, aby ciasto połączyło się z przyprawą. Z każdej części formujemy "wałek" i dzielimy go na równe części, które w rękach "wałkujemy" na kształt paluchów. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.


                                                                                                                    Zosia :)                    
  

4 komentarze:

  1. Apetyczne, w sam raz do przegryzania niebawem przy kibicowaniu:) Dziękuję za udział w akcji. Dołącz proszę swój przepis na Durszlaku, ja nie mogę tego zrobić, po prostu dodaj wpis. A jakbyś do posta wplotła info, że przepis bierze udział w akcji i wkleiła link byłoby super i zgodnie z zasadami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za poradę :) Jestem na durszlaku od niedawna i jeszcze nie do końca się na tym znam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale szybko przecierasz szlaki:) Przepis już dodany!

      Usuń
  3. Cieszę się, że przepis już dodany. Staram się szybko uczyć ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)