Scones, czyli Kruche Bułeczki
składniki:
• 300 g mąki pszennej
• 60 g schłodzonego masła
• 50 g cukru
• 50 g rodzynek
• 1 jajko
• ok. 3/4 szklanki (160 g) płynnej śmietany (i troszkę do posmarowania ciastek)
• 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• większa szczypta soli
W dużej misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kawałki i dodajemy do suchych składników. Łączymy je z mąką, ugniatając opuszkami palców. Dodajemy posiekane rodzynki i mieszamy ciasto. Pośrodku robimy wgłębienie.
W osobnej misce jajko ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy śmietanę i znowu mieszamy. Powstałą masę wlewamy do dołka w mące i wyrabiamy ją łopatką. Oprószamy stolnicę mąką i wykładamy na nią ciasto. Wyrabiamy, aż będzie jednolite, wtedy wałkujemy je na placek o grubości 3-4 cm. Lekko oprószamy mąką, wyrównujemy powierzchnię wałkiem i wycinamy okrągłe ciastka*. Delikatnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch bułeczek odrobiną śmietany. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220ºC i pieczemy przez 14 min. Po upieczeniu wyjmujemy scones na drucianą podstawkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Są pyszne zarówno bez dodatków, jak i np. z dżemem :)
* ja do wycinania ciastek użyłam szerokiej szklanki
Zosia :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)