niedziela, 15 kwietnia 2012

Scones, czyli Kruche Bułeczki

  Kolejny przepis podparty na książce, aczkolwiek odrobinę przeze mnie przerobiony. W przygotowaniu jest bardzo szybki i prosty ;) Ale jaki smaczny... :)


Scones, czyli Kruche Bułeczki
 składniki:
300 g mąki pszennej
60 g schłodzonego masła
50 g cukru
50 g rodzynek
1 jajko
ok. 3/4 szklanki (160 g) płynnej śmietany (i troszkę do posmarowania ciastek)
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
większa szczypta soli


   W dużej misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kawałki i dodajemy do suchych składników. Łączymy je z mąką, ugniatając opuszkami palców. Dodajemy posiekane rodzynki i mieszamy ciasto. Pośrodku robimy wgłębienie.
W osobnej misce jajko ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy śmietanę i znowu mieszamy. Powstałą masę wlewamy do dołka w mące i wyrabiamy ją łopatką. Oprószamy stolnicę mąką i wykładamy na nią ciasto. Wyrabiamy, aż będzie jednolite, wtedy wałkujemy je na placek o grubości 3-4 cm. Lekko oprószamy mąką, wyrównujemy powierzchnię wałkiem i wycinamy okrągłe ciastka*. Delikatnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch bułeczek odrobiną śmietany. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220ºC i pieczemy przez 14 min. Po upieczeniu wyjmujemy scones na drucianą podstawkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Są pyszne zarówno bez dodatków, jak i np. z dżemem :)
* ja do wycinania ciastek użyłam szerokiej szklanki 
                                                                                                                   Zosia :D
    
                                                                                                                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)