Pewnego dnia kuchnia w domu kompletnie opustoszała, więc postanowiłam zrobić coś nowego, czego nigdy w życiu nie robiłam. Pełna obaw, ale też podekscytowania zabrałam się do pracy. Było już dość późno na robienie chleba, ale nie, nie mogłam odpuścić.
Tak oto narodził się pomysł upieczenia pysznego, chrupiącego, domowego chlebka.
Składniki:
• 700 g mąki pszennej
• 20 g masła
• 1 opakowanie suszonych drożdży (opakowanie: 7 g)
• 150 ml letniego mleka
• 300 ml letniej wody
• 1,5 łyżeczki soli
• spora szczypta cukru
Mieszamy mąkę z solą, cukrem i masłem, dosypujemy drożdże. Następnie dolewamy wodę i mleko. Całość dokładnie ugniatamy na posypanej mąką stolnicy, aż stanie się gładka. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu*. Po podwojeniu objętości ciasta chwilę je ugniatamy i formujemy z niego chleb. Znowu przykrywamy i po pół godzinie nacinamy go w poprzek i posypujemy ulubionymi ziarnami, np. słonecznika.
Piekarnik
rozgrzewamy do 220ºC i pieczemy chlebek przez 10 minut. Następnie zmniejszamy
temperaturę do 200ºC i pieczemy przez 20 do 25 minut.
Gotowy bochenek jest chrupiący, pyszny i absolutnie bez konserwantów, co sprawia, że jeszcze bardziej przypada do gustu ;)
Zosia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)