Nie zawsze trzeba robić wszystko osobno, więc dziś wspólnie z Jagą połączyłyśmy swe siły w kuchni i powstał m.in. strudel jabłkowo-cynamonowy, który naprawdę zaskakuje smakiem i możecie mi uwierzyć, że wyglądem też ;)
Strudel jabłkowo-cynamonowy
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego (tym razem kupionego)
• 4 duże jabłka
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżeczka cynamonu (zależy od uznania)
• 1 łyżka cukru (w zależności od gatunku jabłek)
• pół szklanki rodzynek
• 1 łyżka masła
Jabłka obieramy i kroimy na cienkie, małe kawałeczki, dodajemy do nich rodzynki, cynamon, cukier i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na stolnicy i nacinamy po obu stronach symetryczne paski o szerkości ok. 2 cm i długości ok. 8 - 10 cm, w ten sposób w środku zostanie miejsce na jabłkowy farsz. Następnie zawijamy pasek po pasku tak, aby wyszła "przeplatanka". Masło roztapiamy i smarujemy wierzch strudla. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez ok. 15-20 min.
Najlepiej smakuje podany z gałką lodów waniliowych i bitą 36% śmietanką.
Zosia i Jaga ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)