niedziela, 15 kwietnia 2012

Strudel jabłkowo-cynamonowy

   Nie zawsze trzeba robić wszystko osobno, więc dziś wspólnie z Jagą połączyłyśmy swe siły w kuchni i powstał m.in. strudel jabłkowo-cynamonowy, który naprawdę zaskakuje smakiem i możecie mi uwierzyć, że wyglądem też ;)



Strudel jabłkowo-cynamonowy

Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego (tym razem kupionego)  
4 duże jabłka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu (zależy od uznania)
1 łyżka cukru (w zależności od gatunku jabłek)
pół szklanki rodzynek
1 łyżka masła


   Jabłka obieramy i kroimy na cienkie, małe kawałeczki, dodajemy do nich rodzynki, cynamon, cukier i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na stolnicy i nacinamy po obu stronach symetryczne paski o szerkości ok. 2 cm  i długości ok. 8 - 10 cm, w ten sposób w środku zostanie miejsce na jabłkowy farsz. Następnie zawijamy pasek po pasku tak, aby wyszła "przeplatanka". Masło roztapiamy i smarujemy wierzch strudla. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez ok. 15-20 min.
   Najlepiej smakuje podany z gałką lodów waniliowych i bitą 36% śmietanką.

   
                                                                                                      Zosia i Jaga ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)