Przyjaciele, to oni nadają życiu większy sens. Nie koniecznie Ci poznani kilka-naście lat temu. Dla niektórych to rodzina; mama, tata czy brat, to przyjaciele na całe życie. Ja mam niesamowite szczęście, bo mam wsparcie z obu tych stron i jest to po prostu COŚ PIĘKNEGO. Jeszcze lepiej, kiedy z przyjacielem możemy od czasu do czasu podzielić się swoją pasją.
Właśnie z J. się podzieliłam, a teraz podzielę się z wami.
Crumble z jabłkami
Składniki na formę 20x20 cm:
• 1/3 szklanki cukru
• 5 jabłek
• 3 łyżki wody
• 6 łyżek mąki pszennej
• 3 łyżki miękkiego masła
• 3 łyżki cukru pudru
Smażymy jabłka:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, dosypujemy cukier, dolewamy wodę. Smażymy na średnim ogniu, aż konsystencja będzie trochę lepka. Zostawiamy do ostygnięcia.
Robimy kruszonkę:
Mąkę, cukier puder i masło wrzucamy do miski. Ugniatamy, ale nie w jednolite ciasto, lecz coś w rodzaju kuleczek (ugniatamy, aż składniki się połączą).
Kończymy crumble:
Jabłka przekładamy do formy, "przykrywamy" kruszonką . Pieczemy przez 30 min. w temperaturze 200°C .
Smacznego, Zosia :)
Crumble z jabłkami
Składniki na formę 20x20 cm:
• 1/3 szklanki cukru
• 5 jabłek
• 3 łyżki wody
• 6 łyżek mąki pszennej
• 3 łyżki miękkiego masła
• 3 łyżki cukru pudru
Smażymy jabłka:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, dosypujemy cukier, dolewamy wodę. Smażymy na średnim ogniu, aż konsystencja będzie trochę lepka. Zostawiamy do ostygnięcia.
Robimy kruszonkę:
Mąkę, cukier puder i masło wrzucamy do miski. Ugniatamy, ale nie w jednolite ciasto, lecz coś w rodzaju kuleczek (ugniatamy, aż składniki się połączą).
Kończymy crumble:
Jabłka przekładamy do formy, "przykrywamy" kruszonką . Pieczemy przez 30 min. w temperaturze 200°C .
Smacznego, Zosia :)
świetna porcja a na pewno szybko zniknie
OdpowiedzUsuńporcja, myślę, że jest idealna ;) nie za mało, nie za dużo, a w sam raz :)
OdpowiedzUsuń