piątek, 22 czerwca 2012

Pavlova ♥

   Jak dla mnie to (przepyszne) ciasto bezowo - biszkoptowe. Ze względu na chrupiące brzegi  i niesamowicie mięciutki biszkoptowy środek nie nazwała bym tego deseru bezą. Udekorowany świeżymi owocami... to po prostu bajka :)
Ogólnie przepis trochę zmieniłam, ale znalazłam go TUTAJ.

 Pavlova ♥
Składniki:
• 6 białek
• 300 g cukru pudru
• 1 łyżka octu winnego (balsamico)
• 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej 
• aromat waniliowy

Na wierzch:
• 250 ml śmietany kremówki(30 %)
• 1/2 szklanki cukru pudru
• świeże owoce (np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, poziomki itp.)

   Białka przekładamy do miski i wraz z cukrem pudrem i aromatem, miksujemy na bardzo sztywną pianę. Dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, na którym rysujemy koło (ok. 25 cm). Masę przekładamy na narysowane koło i równo rozprowadzamy. Wstawiamy do nagrzanego na 180°C  piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę na 150°C  . Pieczemy przez 1 i 1/2 godz. Po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku z otworzonymi drzwiczkami na 15 min. Przekładamy na paterę.
   Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na gęstą masę.
Na bezę przekładamy bitą śmietanę i dekorujemy owocami.


                                                                                                Smacznego ,Zosia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)