sobota, 16 czerwca 2012

Crumble z truskawkami lub wiśniami

   Ostatnio dowiedziałam się, że crumble, to tak naprawdę owoce pod kruszonką. Od razu się zakochałam w tym deserze, no bo owoce... i kruszonka, to dla mnie połączenie doskonałe !!! To crumble powstało w foremkach do tarteletek.


Crumble z truskawkami lub wiśniami
Składniki na kruszonkę:
• 1 szklanka mąki tortowej
• 1/2 szklanki cukru pudru
• kilka kropel aromatu waniliowego
• szczypta soli
• 80 g masła o temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
• wiśnie
• truskawki

   Do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruszonkę. Mieszamy widelcem przez chwilkę, a potem ugniatamy tak, aby nie powstało jednolite ciasto, ale coś w rodzaju "kuleczek". W 3 foremkach na tateletki układamy pokrojone na ćwiartki truskawki, a w 3 innych; przekrojone na pół wiśnie, pozbawione pestek wierzchem do góry. Wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180°C przez 15 - 20 min.     



Crumble, możemy spokojnie jeść łyżeczką prosto z foremek.

                                                                                                                  Zosia :)

1 komentarz:

  1. ostatnio crumble mnie prześladują, muszę zrobić koniecznie:D

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)