Te bułeczki są idealne, w ogóle nie twardnieją i są świetne w smaku! Mi smakują zarówno same, jak i z dodatkami :) Na drugi dzień oczywiście też nadają się do jedzenia ;)
Bułeczki: 3 smaki
Składniki na bułeczki:
• 250 ml mleka
• 250 ml wody
• 750 g mąki pszennej
• 20g drożdży
• łyżka cukru
• 1,5 łyżeczki soli
• 1 białko
• łyżka mleka
Dodatkowo:
• ziarna sezamu
• papryka słodka wymieszana z ostrą
• suszona bazylia
W osobnych rondelkach mleko i wodę podgrzewamy, aż będą letnie. Przelewamy do dużej miski. Wrzucamy drożdże, cukier i łyżkę mąki.Mieszamy. Zostawiamy rozczyn przykryty ściereczką do wyrośnięcia na 15 min. Dodajemy mąkę, sól i ręcznie wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy ciasto do miski, (grubej, szklanej lub żaroodpornej) nakrajamy nożykiem "na krzyżyk", przykrywamy wilgotną ściereczką i wkładamy do (wyłączonego!) uprzednio nagrzanego na 100°C piekarnika na 45 min. Ponownie wyrabiamy przez chwilę. Dzielimy ciasto na równe części. Formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na 20 min. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 250°C. Gdy bułki wyrosną smarujemy je białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy przyprawami.
z bazylią |
z sezamem |
z papryką |
Wkładamy blachę do piekarnika (na dno piekarnika wlewamy 5 łyżek wody, w ten sposób powstanie para). Pieczemy przez 10 - 15 min, aż będą rumiane.
Możemy piec je też dłużej, aż będą bardziej chrupiące. |
Smacznego, Zosia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)