sobota, 16 czerwca 2012

Bułeczki: 3 smaki

   Te bułeczki są idealne, w ogóle nie twardnieją i są świetne w smaku! Mi smakują zarówno same, jak i z dodatkami :) Na drugi dzień oczywiście też nadają się do jedzenia ;)



Bułeczki: 3 smaki
Składniki na bułeczki:

• 250 ml mleka
• 250 ml wody
• 750 g mąki pszennej
• 20g drożdży
• łyżka cukru
• 1,5 łyżeczki soli
• 1 białko
• łyżka mleka

Dodatkowo:
• ziarna sezamu
• papryka słodka wymieszana z ostrą
• suszona bazylia

   W osobnych rondelkach mleko i wodę podgrzewamy, aż będą letnie. Przelewamy do dużej miski. Wrzucamy drożdże, cukier i łyżkę mąki.Mieszamy. Zostawiamy rozczyn przykryty ściereczką do wyrośnięcia na 15 min. Dodajemy mąkę, sól i ręcznie wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy ciasto do miski, (grubej, szklanej lub żaroodpornej) nakrajamy nożykiem "na krzyżyk", przykrywamy wilgotną ściereczką i wkładamy do (wyłączonego!) uprzednio nagrzanego na 100°C piekarnika na 45 min. Ponownie wyrabiamy przez chwilę. Dzielimy ciasto na równe części. Formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na 20 min. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 250°C. Gdy bułki wyrosną smarujemy je białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy przyprawami.


z bazylią


z sezamem


z papryką
Wkładamy blachę do piekarnika (na dno piekarnika wlewamy 5 łyżek wody, w ten sposób powstanie para). Pieczemy przez 10 - 15 min, aż będą rumiane.


Możemy piec je też dłużej, aż będą bardziej chrupiące.
                                                                                                                     
                                                                                                                       Smacznego, Zosia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)