czwartek, 28 czerwca 2012

Kandyzowana skórka pomarańczowa

   Kandyzowana skórka pomarańczowa ma bardzo ciekawy smak, no i zapach też ;) Jest niestety dość pracochłonna, gdyż skórkę trzeba bardzo dokładnie oczyścić z albedo, czyli tej białej części, inaczej będzie gorzka.
Polecam zrobić woreczek z rękawa do pieczenia i wstążki.


Kandyzowana skórka pomarańczowa
Składniki:
○ 1 pomarańcza
○ 1/2 szklanki cukru
○ 1/2 szklanki wody

  
 Pomarańczę parzymy" we wrzątku, aby dobrze ją umyć.





Wycieramy, obieramy ze skórki. Od skórki odkrajamy albedo, czyli tą białą część.


                                                Kroimy ją w paski lub kwadraty.


Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Mieszamy. Chwilkę podgrzewamy i dodajemy skórkę pomarańczową. Gotujemy, aż skórka będzie pokryta karmelem i szklista.






Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i wykładamy na papier do pieczenia. Przechowujemy w szczelnym woreczku lub puszce.

                                                                      Smacznego, Zosia :)


2 komentarze:

  1. hej :) dziękuję za czytelny przepis!
    czy skórkę po wyjęciu z syropu należy suszyć? jeśli tak to jak długo/czy w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuzayana, po wyjęciu z syropu skórkę należy tylko {mniej - więcej} rozdzielić (łyżką już na papierze), pozostawić na papierze do pieczenia na ok. 1 godz., może troszkę więcej. Papier ze skórką polecam pozostawić na stole, lub blacie - po prostu tam, gdzie nie będzie przeszkadzać ;)
    Pozdrawiam, Zosia ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)