niedziela, 17 czerwca 2012

Kminkówki

Tak samo jak Zosia uwielbiam ciasto francuskie! Dla kobiety pracującej to najlepszy sposób na szybkie słodkości czy też pikantne przekąski dla domowników lub niezapowiedzianych gości. Moim domowym kibicom upiekłam oto takie Kminkówki! Polecam :-) 


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • parmezan
  • kminek
    Z gotowego ciasta francuskiego wycinam paseczki szerokości ok. 2 cm, długości ok. 6 - 8 cm. Użyłam do tego takiej starej ręcznej krajalnicy do karbowanych frytek. Jak widać do ciasta też się nadaje ;-) Paski ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy startym parmezanem lub żółtym serem i kminkiem. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na termoobiegu. Na każdym opakowaniu ciasta podana jest temperatura i czas pieczenia, jednak radzę obserwować nasze wypieki w piekarniku i skrócić czas pieczenia, gdyż nasze kminkówki są mniejsze od całego ciasta.

    Idealne smakują letnie jak i zimne! 



    Jaga ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)