niedziela, 17 czerwca 2012

Tarta Jagi

Wreszcie znalazłam trochę czasu, aby coś tu napisać! Zosia szaleje z nowymi przepisami na całego, a ciotka się obija :-) No więc mój sposób na tartę, a w szczególności na ciasto jest prosty i pyszny! Mam nadzieję, że znajdzie uznanie wśród smakoszy!


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki 
  • 20 g drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 75 g masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Pozostałe składniki:
  • wędzona szynka
  • oliwki zielone i czarne
  • suszone pomidory w oleju
  • 1 cebula
  • 4 sery mozzarella
  • ser typu bałkańskiego
  • bazylia

    Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, do którego kruszymy drożdże, dodajemy cukier i zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie dodajemy masło, szczyptę soli i zagniatamy ciasto tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowane ciasto umieszczamy na natłuszczonej blasze i znów czekamy aż ciasto wyrośnie. Nakładamy surową cebulkę pokrojoną w tzw. piórka, plasterki szynki, najlepiej wędzonej, oliwki, pokrojone suszone pomidory (radzę wcześniej dobrze odsączyć je z zalewy). Mozzarellę kroimy w plasterki, a ser bałkański w drobną kostkę lub po prostu kruszymy. Całość posypujemy suszoną lub świeżą aromatyczną bazylią, szczególnie latem polecam tą z własnego ogródka :-)
    Tartę pieczemy ok. 30 - 35 min w piekarniku nagrzanym do ok.180 stopni. (ja piekę na termoobiegu)
    Aromatyczna i pyszna jest idealną przekąską na letnie party i nie tylko!




    Smacznego! Jaga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)