Wreszcie znalazłam trochę czasu, aby coś tu napisać! Zosia szaleje z nowymi przepisami na całego, a ciotka się obija :-) No więc mój sposób na tartę, a w szczególności na ciasto jest prosty i pyszny! Mam nadzieję, że znajdzie uznanie wśród smakoszy!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 20 g drożdży
- 125 ml letniego mleka
- 75 g masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- wędzona szynka
- oliwki zielone i czarne
- suszone pomidory w oleju
- 1 cebula
- 4 sery mozzarella
- ser typu bałkańskiego
- bazylia
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, do którego kruszymy drożdże, dodajemy cukier i zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie dodajemy masło, szczyptę soli i zagniatamy ciasto tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowane ciasto umieszczamy na natłuszczonej blasze i znów czekamy aż ciasto wyrośnie. Nakładamy surową cebulkę pokrojoną w tzw. piórka, plasterki szynki, najlepiej wędzonej, oliwki, pokrojone suszone pomidory (radzę wcześniej dobrze odsączyć je z zalewy). Mozzarellę kroimy w plasterki, a ser bałkański w drobną kostkę lub po prostu kruszymy. Całość posypujemy suszoną lub świeżą aromatyczną bazylią, szczególnie latem polecam tą z własnego ogródka :-)Tartę pieczemy ok. 30 - 35 min w piekarniku nagrzanym do ok.180 stopni. (ja piekę na termoobiegu)Aromatyczna i pyszna jest idealną przekąską na letnie party i nie tylko!Smacznego! Jaga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)