Tak jak napisałam w tytule, ta tarta jest bardzo szybkim i dobrym rozwiązaniem, jeśli mamy ochotę na sernik, ale notorycznie nie mamy czasu na 1,5 - 2 na godzinne pieczenie go, pomijając oczywiście czas pieczenia spodu i robienia nadzienia, a czasem też wierzchu. Co prawda smak jest ździebko inny, co nie znaczy, że gorszy... ;)
Źródło: gazeta Kuchnia - jednak bardzo przekształciłam tą tartę, gdyż wersja podana w gazecie, był w wersji wytrawnej, a ja zrobiłam ją na słodko.
Tarta z serem i figami
Składniki na ciasto:
○ 220 g mąki pszennej
○ 100 g masła
○ 1 jajko
○ 4 - 5 łyżki miodu
○ szczypta soli
Składniki na ciasto:
○ 220 g mąki pszennej
○ 100 g masła
○ 1 jajko
○ 4 - 5 łyżki miodu
○ szczypta soli
Składniki na nadzienie:
○ 200 - 250 g twarożku (ilość zależy od opakowania - nie jest to ważna różnica )
○ 1 jajko
○ 200 ml śmietany 18 %
○ kilka kropel ekstraktu waniliowego
○ ok. 5 - 6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
○ 2 - 3 świeże figi
Robimy ciasto:
Zagniatamy ciasto z podanych składników, owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 40 min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na szerokość formy. Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy na nią cienko rozwałkowane ciasto.
Robimy nadzienie:
Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy ze sobą widelcem lub blenderem do uzyskania jednolitej i dość rzadkiej masy.
Robimy tartę:
Wylewamy masę na ciasto, a na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki figi. Pieczemy 30 min. w 180°C.
Smacznego, Zosia :)
Czasami potrzebna jest taka wersja na szybko :) Twoja tarta wygląda jak pełnoprawny sernik, i z pewnością smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuń