Dekorowanie ciast i deserów, podejście #2. Tym razem babeczki z motylkami. Poza bajecznym wyglądem (ach, ta skromność), wreszcie znalazłam idealny przepis na babeczki ! Mięciutkie i absolutnie nie - zakalcowate. Co do kremu - typowy krem na cupcakes - masło + cukier puder - fajny, ale następnym razem spróbuję czegoś ambitniejszego ;)
Źródło: gazeta - Dekorowanie ciast.
Babeczki z motylkami
Składniki na ok. 12 babeczek:
○ 125 g masła
○ 125 g cukru
○ 2 jajka
○ łyżeczka ekstraktu waniliowego
○ 125 g mąki pszennej
○ szczypta soli
○ łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
○ 350 g cukru pudru
○ 175 g miękkiego (!) masła
○ kilka kropel ekstraktu waniliowego
○ szczypta soli
○ 2 łyżki wody
Składniki i przyrządy potrzebne na motylki:
○ 100 g białego lukru plastycznego
○ różowy barwnik spożywczy
○ lukier królewski zabarwiony dowolnym barwnikiem: cukier puder (ok.50 g) + sok z cytryny (dodajemy do uzyskania dość gęstej masy) + barwnik
○ brokat spożywczy (np. różowy)
○ mała foremka w kształcie motylka
○ kartka papieru o formacie A4
Dzień wcześniej robimy motylki z lukru plastycznego:
Lukier przekrajamy na dwie połowy: do jednej dodajemy mniej barwnika, do drugiej więcej. Zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia układamy lukier plastyczny, wałkujemy bardzo cienki placuszek, to samo robimy z drugim, ciemniejszym lukrem. Wycinamy z każdego koloru po 6 motylków. Kartkę papieru zginamy w harmonijkę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na niej układamy motylki, dociskamy je tępą końcówką noża i pozostawiamy na noc do wyschnięcia. Na drugi dzień ozdabiamy brokatem. Do rękawa cukierniczego z końcówką o malutkim otworze nakładamy lukier i dorabiamy naszym motylkom głowę i tułów.
Robimy babeczki:
Miksujemy masło i cukier, aż uzyskamy gładką masę. Wtedy dodajemy roztrzepane jajaka i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Jeśli masa będzie za gęsta, dodajemy 1-2 łyżeczki mleka. Powstała masa powinna mieć gładką, dość płynną konsystęcje. Do formy na muffiny wyłożonej (najlepiej złotymi) papilotkami nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 12 - 20 min. na złoty kolor w 190°C.
Robimy krem:
Do miski wkładamy cukier puder i masło. Mieszamy widelcem, następnie dodajemy wodę i ekstrakt. Wszystko mieszamy do uzyskania puszystej masy.
Robimy cupcakes:
Do rękawa cukierniczego z końcówką duża gwiazda nakładamy krem. Ostygnięte babeczki dekorujemy kremem (ostrożnie wyciskamy krem od jej zewnętrznej krawędzi, zakreślając coraz mniejsze kółka - w ten sposób powstanie stożek). Na krem dociskamy motylka lub dwa.
I gotowe ! Smacznego, Zosia ;)
Wyszły pięknie! Czy mi się wydaje, czy są w złotych papilotkach? Gdzie takie dostałaś ? :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) A papilotki kupiłam tu http://www.tortownia.pl/sklep,877,47,Wilton,Papilotki_5cm_zlote.html ;)
Usuńcudowne motylki! Poczułam na nowo lato :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)To dorze, szczególnie, że dzisiaj tak słonecznie ;)
Usuńpiękne są!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń