wtorek, 5 czerwca 2012

Kabanosy w cieście drożdżowym - przepis ze strony masła Lurpak

Kolejna świetna prpozycja na przekąske. Ale jak najbardziej nadaje się też na kolację, kabanosy w cieście drożdżowym wyśmienicie smakują wraz z pomidorem z bazylią i oliwą. Przepis wzięłam ze strony masła Lurpak, ale trochę go zmodyfikowałam.


Kabanosy w cieście drożdżowym
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 37 g masła
• 1 szklanka mleka
• 12 g świeżych drożdży
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• 450 g mąki pszennej

Do środka:
• ok. 250 g kabanosów
• roztrzepane jajko
• sezam

   Roztapiamy masło w rondelku. Do miski wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, wlewamy roztopione masło i mieszamy. Do masy dodajemy sól, cukier, mąkę i dobrze mieszamy widelcem.
Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 8 mm i kroimy w prostokąty. Na każdym prostokącie kładziemy kabanosa (wcześniej pokrojonego na odpowiednią dla nas długość, ciasto też kroimy według długości kabanosa) i zawijamy w rulonik. Zawijamy ciasto raz lub dwa razy wokół kabanosa. Delikatnie sklejamy. Każdy nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na 15 min. Pieczemy w 200°C przez ok. 15 min.


A tak wygląda pyszna kolacja :)


                                                                                                                                      Zosia :)

1 komentarz:

  1. Przepis w zupełności sprawdzony i pewny. przekąska do piwa ,na kolacje czy też na wypad za miasto.Osobiście zmieniłem oregano zamiast sezamu ,ale tylko dlatego ze wole pikatnięjszy smak gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)