Kolejna świetna prpozycja na przekąske. Ale jak najbardziej nadaje się też na kolację, kabanosy w cieście drożdżowym wyśmienicie smakują wraz z pomidorem z bazylią i oliwą. Przepis wzięłam ze strony masła Lurpak, ale trochę go zmodyfikowałam.
Kabanosy w cieście drożdżowym
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 37 g
masła
• 1 szklanka
mleka• 12 g świeżych drożdży
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• 450 g mąki pszennej
Do środka:
• ok. 250 g kabanosów
• roztrzepane jajko
• sezam
Roztapiamy masło w rondelku. Do miski wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, wlewamy
roztopione masło i mieszamy. Do masy dodajemy sól, cukier, mąkę i dobrze
mieszamy widelcem.
Wykładamy
na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 8 mm i kroimy w prostokąty. Na każdym prostokącie kładziemy kabanosa (wcześniej pokrojonego na odpowiednią dla nas długość, ciasto też kroimy według długości kabanosa) i zawijamy w rulonik. Zawijamy ciasto raz lub dwa razy wokół kabanosa. Delikatnie sklejamy. Każdy nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na 15 min. Pieczemy w 200°C przez ok. 15 min.
A tak wygląda pyszna kolacja :) |
Zosia :)
Przepis w zupełności sprawdzony i pewny. przekąska do piwa ,na kolacje czy też na wypad za miasto.Osobiście zmieniłem oregano zamiast sezamu ,ale tylko dlatego ze wole pikatnięjszy smak gorąco polecam
OdpowiedzUsuń