Tzn. grillowane drożdżowe bułeczki. Przepis jest jeszcze ciepły ;) Bułeczki sprawdziły się przy oglądaniu meczu Polska - Grecja. Nie miałam jednak okazji sprawdzić jak komponują się z grillowaną kiełbaską, ponieważ bułki zniknęły od razu, jeszcze przed upieczeniem kiełbasek :)
Chociaż pieczone na grillu (co dla mnie jest niecodzienne) wyszły świetnie i nie mam do nich absolutnie żadnych zastrzeżeń.
Bułeczki pieczone na grillu, który stoi na dworze, więc zdjęcie, dzięki słońcu, trochę prześwietlone. |
Roosterkoek
Składniki:
• 10 g suszonych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 180 ml letniej wody
• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżki oleju (np. roślinnego)
W miseczce mieszamy drożdże, cukier i odrobinę letniej wody. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy resztę wody i olej. Do tego dodajemy drożdżowy zaczyn. Wszystko dobrze mieszamy widelcem. Wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez kilka minut. Wkładamy ciasto do natłuszczonej olejem miski (najlepiej szklanej lub żaroodpornej), nacinamy je "na krzyż" końcem noża, przykrywamy ściereczką i wkładamy do wyłączonego, uprzednio nagrzanego do 100°C piekarnika. Pozostawiamy na 1 godz. Po wyjęciu chwilkę zagniatamy ciasto, ewentualnie dosypując mąki. Dzielimy je na równe części (ok. 12). Formujemy z nich kulki, które lekko zgniatamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blaszkę z bułeczkami owijamy folią do żywności i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Bułki pieczemy przez 15 - 20 min. na rozpalonym grillu (lub w piekarniku nagrzanym do 180°C ).
Muszę jednak przyznać, że z grilla wydają mi się o wieeeele lepsze ;)
Zosia :)
Przyznam,że nie wiedziałam nic o istnieniu bułek, które piecze się na grillu... Super! Na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :) Ale zawsze warto próbować nowości ;)
OdpowiedzUsuń