sobota, 9 czerwca 2012

Biszkopty z lemon curd

   Szybki i dość prosty przepis na chwilę słodkości. Lemon curd to inaczej krem cytrynowy, który dobrze pasuje do biszkopcików domowej roboty, ale nie tylko, bo można go używać też w innych przepisach ;)



Biszkopty z lemon curd

Składniki na biszkopty:
• 2 jajka
• 50 g drobnego cukru
• 70 g mąki tortowej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lemon curd:
• 3 cytryny
• 200 g cukru
• 20 g mąki ziemniaczanej
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 30 g masła


Robimy biszkopty:
   Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Łyżką nakładamy dość małe ilości ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między nimi 4 cm odstępu. Pieczemy  8 - 10 min. w 180°C. Odklejamy od blachy, kiedy ostygną.

Robimy lemon curd:  
   Ścieramy skurkę z cytryn i wyciskamy z nich sok (do garnka). Do garnka dosypujemy cukier, mąkę, wbijamy jajka i dodajemy żółtka. Wsztystko mieszamy do czasu, aż masa będzie wrzeć, wtedy dodajemy masło i znowu mieszamy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Kończymy biszkopciki:
   Biszkopy przekładamy kremem lemon curd i posypujemy cukrem pudrem.

                                                                                                                   Zosia :)

4 komentarze:

  1. Takie nadziane biszkopty, są o niebo lepsze od delicji. Ja sobie w domu przekładam czekośliwką i nic mi więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie się zgadzam i do tego są bez żadnych konserwantów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą smakować wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)