Biszkopty z lemon curd
Składniki na biszkopty:
• 2 jajka
• 50 g drobnego cukru
• 70 g mąki tortowej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lemon curd:
• 3 cytryny
• 200 g cukru
• 20 g mąki ziemniaczanej
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 30 g masła
Robimy biszkopty:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Łyżką nakładamy dość małe ilości ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między nimi 4 cm odstępu. Pieczemy 8 - 10 min. w 180°C. Odklejamy od blachy, kiedy ostygną.
Robimy lemon curd:
Ścieramy skurkę z cytryn i wyciskamy z nich sok (do garnka). Do garnka dosypujemy cukier, mąkę, wbijamy jajka i dodajemy żółtka. Wsztystko mieszamy do czasu, aż masa będzie wrzeć, wtedy dodajemy masło i znowu mieszamy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Kończymy biszkopciki:
Biszkopy przekładamy kremem lemon curd i posypujemy cukrem pudrem.
Zosia :)
Takie nadziane biszkopty, są o niebo lepsze od delicji. Ja sobie w domu przekładam czekośliwką i nic mi więcej nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie się zgadzam i do tego są bez żadnych konserwantów :)
OdpowiedzUsuńMuszą smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń