Składniki na kruche ciasto:
• 200 g mąki tortowej
+ trochę do posypania stolnicy
• 100 g masła +
troszkę do posmarowania foremek
• 4 łyżeczki wody
• 20 g (4 i pół
łyżeczki) cukru
• duża szczypta
soli
• 1
jajo
Składniki na karmelizowane orzechy:
• 80 g masła
• nepełna szklanka cukru
• 4 łyżki wody
• 250 g orzechów (np. włoskich)
Dodatkowo:
• ziarna fasoli lub grochu
Robimy kruche ciasto:
Masło kroimy na kawałeczki i kładziemy na mące. Opuszkami palców łączymy masło z
mąką. Pośrodku robimy wgłębienie, wlewamy do niego wodę, wsypujemy sól i cukier,
wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto ewentualnie dodając trochę mąki. Krótko
wyrabiamy*, formujemy kulę, spłaszczamy na placek o grubości ok. 4 cm i zawijamy
w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min. Po wyjęciu cienko
rozwałkowujemy. Wykrawamy "kółka" większe od foremek. Foremkę smarujemy masłem i
starannie wykładamy ciastem, następnie układamy fasolę na całym dnie foremki.
Robimy tak z każdą. Pieczemy 10 minut w temperaturze 220°C. Po wyjęciu
szybko zdejmujemy fasolę. Zostawiamy ciastka do ostygnięcia w
foremkach.
W głębokiej patelni rozpuszczamy masło z cukrem i 4 łyżkami wody co jakiś czas mieszając. Kiedy masa będzie jednolita wsypujemy orzechy. Smażymy 10 min. co chwilę mieszając. Studzimy, pamiętając o mieszaniu.
* kruchego
ciasta nie można długo wyrabiać, ponieważ ogrzeje się od naszych rąk i po
upieczeniu będzie twarde i gumowate
Robimy karmelizowane orzechy:
Kończymy tarteletki:
Do ciasta nakładamy orzechy (możemy pozostawić ciasto w foremkach i wyjmować dobiero przed zjedzeniem).
Zosia :)
Piękne są te foremki.
OdpowiedzUsuńA tartaletki pycha, fajny pomysł, te orzechy :)
Sama oszalałam na punkcie tych foremek ;) I bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń