sobota, 2 czerwca 2012

Tarteletki orzechowe ✤

   Kolejny przepis z użyciem kruchego ciasta. Tym razem może niezupełnie wiosennie, ale nadal pysznie :) Z tego ciasta nie tylko możemy robić tarteletki, lecz także inne cudeńka, takie jak, np. tarty, mazurki, babeczki, ciasteczka i inne ;)


Tarteletki orzechowe

Składniki na kruche ciasto:



• 200 g mąki tortowej + trochę do posypania stolnicy
• 100 g masła + troszkę do posmarowania foremek
• 4 łyżeczki wody
• 20 g (4 i pół łyżeczki) cukru
• duża szczypta soli
• 1 jajo

Składniki na karmelizowane orzechy:
• 80 g masła
• nepełna szklanka cukru
• 4 łyżki wody
• 250 g orzechów (np. włoskich)

Dodatkowo:
• ziarna fasoli lub grochu

Robimy kruche ciasto:
    Masło kroimy na kawałeczki i kładziemy na mące. Opuszkami palców łączymy masło z mąką. Pośrodku robimy wgłębienie, wlewamy do niego wodę, wsypujemy sól i cukier, wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto ewentualnie dodając trochę mąki. Krótko wyrabiamy*, formujemy kulę, spłaszczamy na placek o grubości ok. 4 cm i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min. Po wyjęciu cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy "kółka" większe od foremek. Foremkę smarujemy masłem i starannie wykładamy ciastem, następnie układamy fasolę na całym dnie foremki. Robimy tak z każdą. Pieczemy 10 minut w temperaturze 220°C. Po wyjęciu szybko zdejmujemy fasolę. Zostawiamy ciastka do ostygnięcia w foremkach.


* kruchego ciasta nie można długo wyrabiać, ponieważ ogrzeje się od naszych rąk i po upieczeniu będzie twarde i gumowate

Robimy karmelizowane orzechy:
   W głębokiej patelni rozpuszczamy masło z cukrem i 4 łyżkami wody co jakiś czas mieszając. Kiedy masa będzie jednolita wsypujemy orzechy. Smażymy 10 min. co chwilę mieszając. Studzimy, pamiętając o mieszaniu.



Kończymy tarteletki: 
   Do ciasta nakładamy orzechy (możemy pozostawić ciasto w foremkach i wyjmować dobiero przed zjedzeniem).


                                                                                                              Zosia :)

2 komentarze:

  1. Piękne są te foremki.
    A tartaletki pycha, fajny pomysł, te orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama oszalałam na punkcie tych foremek ;) I bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)