środa, 4 lipca 2012

Krem maślany na bazie bezy włoskiej

   Idealny do wszelakich cupcakes, ale też tortów ;) Świetnie wygląda zabarwiony barwnikiem.


Krem maślany na bazie bezy włoskiej
Składniki:
○ 260 g masła w temperaturze pokojowej
○ 3 białka
○ 75 g cukru
○ szczypta soli
○ odrobina barwnika spożywczy (kolor dowolny, barwnik polecam w proszku)

   Musimy podgrzać białka w kąpieli wodnej, w tym celu nalewamy wodę do dużego garnka i gotujemy, aż zacznie wrzeć, wtedy do mniejszej miski wlewamy białka i wsypujemy cukier, mieszamy. Mniejszą miskę wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do czasu, aż przestaniemy wyczuwać kryształki cukru (możemy sprawdzić to palcem). Przelewamy białka do miski i miksujemy przez ok. 10 - 15 min, aby białka wystygły, a masa stała się jednolita. Dodajemy masło (uwaga: masło dodajemy po kawałeczkach!) i barwnik. Miksujemy jeszcze przez chwilkę, krem powinien być zaraz gotowy.

Gotowy krem jest idealny do dekoracji wypieków różnego rodzaju.

                                                                             Smacznego, Zosia :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)