Pomysły i inspiracje czają się się wszędzie, dosłownie wszędzie; ostatnio zastanawiałam się nad nowym smakiem tarty, a że na podwórku leży pełno jabłek, to trzeba było je wykorzystać.
Na smak tarty natchnął mnie... tymbark, a dokładnie smak soku jabłko-mięta :) I już tego samego dnia wzięłam się do pracy. Oto efekt.
Orzeźwiająca tarta jabłkowo - miętowa
Składniki na ciasto:
○ 3 szklanki mąki krupczatki
○ 1/2 szklanki cukru pudru
○ spora szczypta soli
○ 4 żółtka
○ 240 g masła
Składniki na nadzienie:
○ 4 duże jabłka
○ 3 łyżki wody
○ 1/3 szklanki cukru
○ 10 świeżych listków mięty
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy ją z solą i cukrem pudrem. Siekamy nożem suche składniki razem z masłem. W powstałej kruszonce robimy dołek, do którego wbijamy żółtka. Wszystko razem mieszamy widelcem. Nastęnie zagniatamy ciasto przez chwilę, formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 min. W tym czasie pieczemy jabłka: jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na patelnię, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem. Dorzucamy pokrojoną na małe kawałeczki mięte. Mieszamy drewnianą szpatułką. Pieczemy, aż jabłka będą "pływały w syropie".
Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę.Wałkujemy je na cienki placek, którym wykładamy formę na tartę (boki najlepiej docisnąć widelcem). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wlewamy przestudzone jabłka na tartę. Z reszy ciasta formujemy kulę, wałkujemy ją na cienki placek i tniemy paski szerokości ok. 3 - 4 cm., a długości przystosowanej do naszej formy na tartę. Paski układamy na wierzchu "w kratkę". Pieczemy przez ok. 20 - 30 min. w 190°C - 200°C.
Tartę podajemy na ciepło lub zimno. W taki, czy inny sposób, jest pyszna ;)
Smacznego, Zosia :)
Prezentuje się idealnie :) ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń