niedziela, 12 sierpnia 2012

A'la humus - nie tylko dla wegetarian

  A'la humus czyli coś smacznego nie tylko dla wegetarian. Dlaczego "a'la" - bo zmodyfikowana wersja oryginalnej, w której występuje pasta sezamowa. Idealna pasta do kanapek i letnich przekąsek!


Składniki:
  • 200 gr ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • ok 200 gr białego twarogu(najlepiej tłustego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 12 godz., najlepiej zrobić to wieczorem przeddzień przygotowania pasty. Następnie gotujemy do miękkości (może się rozgotować) i pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli. Po odcedzeniu dodajemy starte ząbki czosnku, śmietanę, biały twaróg i oliwę. Wszystko miksujemy blenderem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Konsystencja humusu jest dość sucha więc ja dodaję zawsze więcej oliwy z oliwek. Całość mieszamy i dodajemy rozdrobnioną natkę pietruszki lub szczypiorek. Warto udekorować pastę zieleniną lub świeżymi ziołami! Mam nadzieję, że wam zasmakuje!

Smacznego, Jaga




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)