A'la humus czyli coś smacznego nie tylko dla wegetarian. Dlaczego "a'la" - bo zmodyfikowana wersja oryginalnej, w której występuje pasta sezamowa. Idealna pasta do kanapek i letnich przekąsek!
Składniki:
- 200 gr ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
- ok 200 gr białego twarogu(najlepiej tłustego)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub szczypiorek
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 12 godz., najlepiej zrobić to wieczorem przeddzień przygotowania pasty. Następnie gotujemy do miękkości (może się rozgotować) i pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli. Po odcedzeniu dodajemy starte ząbki czosnku, śmietanę, biały twaróg i oliwę. Wszystko miksujemy blenderem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Konsystencja humusu jest dość sucha więc ja dodaję zawsze więcej oliwy z oliwek. Całość mieszamy i dodajemy rozdrobnioną natkę pietruszki lub szczypiorek. Warto udekorować pastę zieleniną lub świeżymi ziołami! Mam nadzieję, że wam zasmakuje!
Smacznego, Jaga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)