Oto jak spędziłam piątkowe południe:-) i to dosłownie bo przygotowania do obiadu zaczęłam punkt 12! Włączyłam ulubioną muzykę i oddałam się gotowaniu! Może znacie ten przepis bo to nic wielkiego, ale na pewno uwielbiają go ci, dla których przygotowanie tradycyjnych gołąbków jest zbyt czasochłonne. Smaczne, delikatne, idealne z chrupiącą bagietką!
Składniki:
- 6 średnich cukini
- 0,5 kg mielonego mięsa (rodzaj według upodobań)
- 250 gr ryżu
- 3 cebule
- sól, pieprz, słodka mielona papryka, lubczyk
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml sosu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
Cukinie myjemy,przekrawamy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Następnie krótko obgotowujemy je w lekko osolonej wrzącej wodzie. Średniej wielkości cebule drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Część cebuli (1/3) odkładamy do sosu. Do pozostałej części dodajemy mielone mięso, wszystkie przyprawy do smaku i smażymy. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem i doprawiamy według upodobań. Całość farszu powinna być lekko pikantna. Cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą - w takim cukinie idealnie zmiękną, a nie wyschną! Do reszty usmażonej cebuli dodajemy sos pomidorowy (ja stosuję taki sprawdzony włoski z kartonika), sól, pieprz, cukier, lubczyk.Mąkę mieszamy z pól szklanki zimnej wody i dolewamy do sosu. Czekamy aż sos się zagotuje i w razie potrzeby dolewamy wody. Przygotowane cukinie zalewamy sosem, ale tak by farsz nie wypłynął, dlatego naczynie powinno być dość szerokie lub będziemy potrzebować dwóch mniejszych.Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prze ok 30-40 minut. Wszystko zależy od grubości cukinii. Idealnie smakują z świeżą chrupiącą bagietką!
Smacznego, Jaga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)