sobota, 11 sierpnia 2012

Szybkie ciasto a'la american pie z jagodami

   Strasznie nie lubię marnować resztek ciasta, nieważne, czy to kruche, czy francuskie - ciasto to ciasto ;) Dlatego, jeśli nawet zostanie mi go niewiele, to nic, i tak staram się coś wymyślić. No więc ostatnim Moim pomysłem okazało się to szybkie ciasto z jagodami, które nie tylko zachwyca wyglądem, ale też smakiem :)
Przepis na kruche ciasto (jeden z dwóch, z których korzystam, bo po co zmieniać to, co sprawdzone ? :) ) z książki GKPK (skrót) ciasta i desery (moja ulubiona książka i jedna z pierwszych :) ).


Ciasto a'la american pie z jagodami
Składniki na kruche ciasto:
○ 200 g mąki tortowej + troszkę do oprószenia
○ 100 g masła
○ 4 łyżeczki wody
○ 4 i 1/2 łyżeczki cukru
○ duża szczypta soli
○ 1 jajo


Nadzienie:
○ ok. 1 kg jagód - zależy od wielkości foremek
○ 3 łyżki cukru
○ 3 łyżki bułki tartej
○ opcjonalnie sok z 1/4 cytryny

  
    Na stolnicę wysypujemy mąkę, kroimy masło na kawałeczki i łączymy wszystko opuszkami palców. Po środku robimy wgłębienie, wlewamy do niego wodę, wsypujemy cukier, sól, oraz wbijamy jajko. Wszystko chwilę ugniatamy - do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie formujemy kulę z ciasta i spłaszczamy ją dłonią na placek o grubości 3-4 cm. Zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego okrąg odrobinę większy niż foremka na creme brulee. Następnie dokładnie wykładamy foremkę ciastem i mocno dociskamy widelcem. Postępujemy tak z każdą, aż do wyłożenia wszystkich (6) foremek. Foremki wyłożone ciastem wkładamy do lodówki. Jagody myjemy, zasypujemy cukrem i bułką tartą orzaz skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Jeśli pozostanie nam ciasto - wałkujemy je na cienki placek, tniemy w paski i układamy je w kratkę. Foremki wyciągamy z lodówki i od razu do środka nakładamy nadzienie jagodowe (ma wypełniać całą foremkę), a następnie na wierzchu układamy "kratkę" i dociskamy ją do brzegów. Ciasto pieczemy przez ok. 15 min. w 220°C.
 
                                                                                      Smacznego, Zosia :)
 

1 komentarz:

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)