poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Bagietki domowe

   Zawsze, kiedy słyszę o domowym pieczywie, od razu myślę o pięknym zapachu rozchodzącym się po całym domu oraz o pysznej, chrupiącej skórce pieczonej domową metodą. Te dwie rzeczy sprawiają, że jeśli nawet przepis na ciasto jest pracochłonny - nie zrażam się tym :)
Przepis znalazłam na blogu pracownia wypieków :) Aczkolwiek powiększyłam proporcje - wiecie: Gość w dom, Bóg w dom... ;)
 
 
Bagietki domowe
Składniki na zaczyn:
○ 220 g mąki pszennej
○ 150 g wody
○ 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
○ 1 łyżeczka soli
 
Składniki:
○ 670 g mąki pszennej
○ 450 g wody
○ 2 łyżeczki drożdży suszonych
○ 2 łyżeczki drożdży
○ 4 łyżki oliwy lub oleju
 
    Dzień wcześniej mieszamy wszystkie składniki na zakwas i pozostawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na całą noc. Rano dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je widelcem. Następnie wyrabiamy ciasto przez ok. 15 min. Pozostawiamy na 2 godz. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.



Wtedy dzielimy ciasto, np. na 6 części - z każdej formujemy długą bułkę. Układamy bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalnej formie do bagietek. Znowu pozostawiamy je przykryte ściereczką na ok. 40 min. Po tym czasie nacinamy bagietki i pieczemy* w piekarniku nagrzanym na 220°C przez ok. 30 min. 

* Aby bagietki miały chrupiącą skórkę, można wstawić na dno nagrzanego piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione do połowy lodowatą wodą lub lodem.



                                                               Smacznego, Zosia :)

3 komentarze:

  1. Aj, pyszne muszą być te bagietki. :) Kiedyś często jadłam je na śnaidanie, choć nigdy nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. a mnie sie dalej marzy forma do bagietek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka formeka to fajna sprawa. I nie jest też baaardzo droga :) Podaję linka sklepu, w którym kupiłam tą foremkę - http://www.mniammniam.com/sklep/index.php (ja jednak mam formę na trzy bagietki, która jest o wiele tańsza, niż na cztery - będziesz wiedziała o co chodz :) ) Powodzenia, Zosia :)

      Usuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)