piątek, 31 sierpnia 2012

Rogaliki drożdżowe z dżemem

   Kolejny wypiek stworzony z J. Muszę przyznać, że wspólne pieczenie jest bardzo przyjemnym zajęciem, tym bardziej, jeśli pieczemy z osobą, z którą wszystko Nam wychodzi :)
Rogaliki, które Wam przedstawiam są klasyczne - ciasto drożdżowe + dżem/konfitura owocowa. Jednak co może być lepszego, niż klasyka ?
Przepraszam Was za to, że tak często pokazuję przepisy ze strony Pani Pauliny, ale jest Ona po prostu niezawodna, a jeśli robię coś z kimś, wolę mieć sprawdzony przepis - także przepis na ciasto jest właśnie stąd. Jednak podwoiłyśmy proporcje  ;)
 
 
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Składniki na ciasto:
○ 700 g mąki pszennej
○ 14 g drożdży suchych (instant) 
○ 320 ml mleka
○ 2 duże jajka
○ 40 g masła 
○ 6 łyżek cukru
○ jajko do posmarowania
 
Kruszonka:
○ 8 łyżek mąki pszennej
○ 5 łyżek cukru pudru
○ 4 łyżki schłodzonego masła
 
Nadzienie:
○ dżem lub konfitura owocowa (użyłam truskawkowej)
 
   Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy widelcem. Następnie zagniatamy ciasto przez ok. 10 -15 min. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie odrywamy dużą garść ciasta, formujemy je w kulę i wałkujemy na cienkie ciasto. Powstały placek tniemy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy pół łyżeczki nadzienia. Zawijamy trójkąty w rogaliki. Postępujemy tak do wykorzystania całego ciasta. Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą - zagniatamy i robimy charakterystyczne "kuleczki"). Pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C przez ok. 15 min.  
 
                           Smacznego, Zosia :)
 
 

1 komentarz:

  1. Wyglądają obłędnie! Az się głodna zrobiłam :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)