Niestety, sezon na jagody powoli się kończy. Szkoda, że owoce nie mogą być świeże przez cały rok. No nic, marzenia marzeniami, ale z sezonu trzeba korzystać, tak długo, jak tylko się da. Więc dziś przedstawiam Wam rogaliki drożdżowe z jagodami, ktore ku Mojemu zdziwieniu zasmakowały nawet niejadkom :)
Przepis znalazłam w gazecie KUCHNIA.
Rogaliki drożdżowe z jagodami
Składniki na ciasto:
○ 25 g drożdży
○ 75 ml mleka
○ 250 g mąki
○ 1 jajko
○ 1/4 szklanki cukru
○ 1 łyżka masła
Nadzienie:
○ 250 g jagód
○ 1,5 łyżki cukru
○ 1 łyżka bułki tartej
Posypka:
○ 1 żółtko
○ cukier
Robimy farsz:
Jagody myjemy, osuszamy. Wrzucamy do miski. Mieszamy z cukrem i bułką tartą.
Robimy ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy do mąki wraz z rozpuszczonym masłem. Mieszamy widelcem, a potem wyrabiamy jednolite ciasto. Wkładamy je do piekarnika, który nagrzewamy do 40°C - 50°C , a kiedy się nagrzeje - wyłączamy pozostawiając w nim ciasto na ok. 1 godz. Gdy podwoi objętość odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego kulę, spłaszczamy i wałkujemy na cieniutki placek. Kroimy go na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy farsz jagodowy i zawijamy jak rogaliki. Postępujemy tak, aż wykorzystamy całe ciasto. Gotowe rogaliki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Robimy posypkę:
Żółtko miksujemy najpierw z 2 łyżkami cukru, a potem dosypujemy tyle cukru, aby z masy jak na kogel - mogel zrobiły się małe grudki.
Kończymy rogaliki:
Rogaliki posypujemy przygotowaną posypką. Pieczemy ok. 30 min. w 180°C.
Smacznego, Zosia ;)
○ 1 jajko
○ 1/4 szklanki cukru
○ 1 łyżka masła
Nadzienie:
○ 250 g jagód
○ 1,5 łyżki cukru
○ 1 łyżka bułki tartej
Posypka:
○ 1 żółtko
○ cukier
Robimy farsz:
Jagody myjemy, osuszamy. Wrzucamy do miski. Mieszamy z cukrem i bułką tartą.
Robimy ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy do mąki wraz z rozpuszczonym masłem. Mieszamy widelcem, a potem wyrabiamy jednolite ciasto. Wkładamy je do piekarnika, który nagrzewamy do 40°C - 50°C , a kiedy się nagrzeje - wyłączamy pozostawiając w nim ciasto na ok. 1 godz. Gdy podwoi objętość odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego kulę, spłaszczamy i wałkujemy na cieniutki placek. Kroimy go na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy farsz jagodowy i zawijamy jak rogaliki. Postępujemy tak, aż wykorzystamy całe ciasto. Gotowe rogaliki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Robimy posypkę:
Żółtko miksujemy najpierw z 2 łyżkami cukru, a potem dosypujemy tyle cukru, aby z masy jak na kogel - mogel zrobiły się małe grudki.
Kończymy rogaliki:
Rogaliki posypujemy przygotowaną posypką. Pieczemy ok. 30 min. w 180°C.
Smacznego, Zosia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)