Na ciepłe dni (których niestety jest coraz mniej :( ) ten deser jest po prostu wyśmienity ! Mięciutki puszek przypominający trochę panna cottę, idealnie komponuje się ze świeżymi malinami, które dopełniają całość. Postanowiłam, że moja wersja tego deseru będzie troszkę bardziej oficjalna, dlatego też, jest zrobiona w kieliszkach ;)
Źródło: GAZETA KUCHNIA.
Malinowo - kokosowy puszek
Składniki na ok. 6 deserków:
○ 1/2 cytryny
○ 1 płaska łyżeczka cynamonu
○ 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego
○ 1 łyżeczka żelatyny
○ 6 łyżek skondensowanego mleka
○ np. 30 malin (wtedy po 5 do kieliszka)
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, jej skórkę ścieramy na tarce. Mleczko kokosowe gotujemy ze skórką cytrynową i cynamonem. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dodajemy skondensowane mleko, żelatynę i mieszamy. Studzimy. Maliny myjemy i rozdzielamy do kieliszków. Zalewamy mleczkiem, zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy deserki do lodówki, aż krem stężeje.
Smacznego, Zosia :)
Składniki na ok. 6 deserków:
○ 1/2 cytryny
○ 1 płaska łyżeczka cynamonu
○ 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego
○ 1 łyżeczka żelatyny
○ 6 łyżek skondensowanego mleka
○ np. 30 malin (wtedy po 5 do kieliszka)
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, jej skórkę ścieramy na tarce. Mleczko kokosowe gotujemy ze skórką cytrynową i cynamonem. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dodajemy skondensowane mleko, żelatynę i mieszamy. Studzimy. Maliny myjemy i rozdzielamy do kieliszków. Zalewamy mleczkiem, zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy deserki do lodówki, aż krem stężeje.
Smacznego, Zosia :)
Uwielbiam takie desery. Mleczko kokosowe idealnie komponuje się z malinami.
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
Usuń