czwartek, 2 sierpnia 2012

Crème caramel

   Przepis, który Wam przedstawiam jest jedynym (przynajmniej jedynym, jaki znalazłam) przepisem w [polskiej] sieci ;) No, ale wcale się nie dziwię, gdyż jest dobry i do tego sprawdzony, teraz również przeze mnie :)



Crème caramel
Składniki:
○ 1 szklanka mleka
○ 1 szklanka śmietanki kremówki (30 %)
○ 4 jajka
○ 2 żółtka
○ 1/2 laski wanilii
○ 1/2 szklanki cukru

Karmel:
○ 1/2 szklanki cukru
○ 2 łyżki wody

Robimy karmel:
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Gotujemy do czasu utworzenia się złocistego karmelu. Wtedy szybko przelewamy płynny karmel do foremek żaroodpornych, (np. na crème brûlée). Robimy "krem":
   Podgrzewamy przez chwilę (ok. 5 min.) śmietankę z mlekiem i rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem. Ze śmietany i mleka wyciągamy laskę wanilii i wlewamy stopniowo do jajek cały czas miksując. Przelewamy masę do foremek z karmelem. Foremki zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 150°C. Następnie wkładamy je do lodówki na 2 godz. Deser wyciągamy z foremek za pomocą noża*, na foremce kładziemy talerzyk, przechylamy i gotowe.

* Brzegi nacinamy dookoła.

                                                                      Smacznego, Zosia ;)

1 komentarz:

Będzie Nam bardzo miło, jeśli podzielisz się z Nami swoją opinią na temat bloga i jego zawartości. Równocześnie chciałybyśmy wiedzieć z kim rozmawiamy, dlatego prosimy anonimowych czytelników o podpis ;)